Τρίτη 29 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Σταθερά μαζί ενάντια στους εργάτες

Νέα χαριστική ρύθμιση υπέρ των μεγαλοοφειλετών και σε βάρος των Ταμείων. Καλύπτει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης η ΓΣΕΕ

Motion Team

Τη συμφωνία και την ικανοποίησή τους για τη νέα χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης προς τους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τη στήριξή τους στα προγράμματα της κοινωνικής οικονομίας που ανακυκλώνουν τους ανέργους, επιβεβαίωσαν στη χτεσινή συνάντησή τους οι κοινωνικοί εταίροι με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Συμφωνία και στήριξη που δόθηκε και εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με πρόσχημα την κρίση.

«Για πλεονεκτήματα που έχει η νέα ρύθμιση οφειλών» έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε την ανάγκη ενημέρωσης των οφειλετών «έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση αφού αυτή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά...».

Η ληστεία των Ταμείων συνεχίζεται

Σημειώνεται ότι με τη νέα ρύθμιση, η κυβέρνηση αναστέλλει μέχρι το 2013 τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων σε βάρος οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, με μόνη προϋπόθεση την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών και την καταβολή μιας μικρής δόσης έναντι των παλιών συσσωρευμένων χρεών προς τα Ταμεία. Ετσι και με αυτή την παρέμβαση η κυβέρνηση διαιωνίζει την εισφοροδιαφυγή, νομιμοποιεί το έγκλημα καταλήστευσης των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, τη στιγμή που επιβάλλει σκληρές περικοπές στις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τις επανειλημμένες χαριστικές ρυθμίσεις που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν τα τελευταία χρόνια. Για ρυθμίσεις που ανταποκρίνονται στη «δύσκολη περίοδο» μίλησαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και Β. Κορκίδης, ενώ με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων συμπαρατάχτηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος θέλοντας να υποβαθμίσει τη στήριξη που παρέχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο συγκεκριμένο μέτρο, εξέφρασε την ελπίδα «να είναι η τελευταία φορά»! Μόνο που πάντα οι κυβερνήσεις, όταν έθεταν σε εφαρμογή τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις, υπόσχονταν ότι ήταν «η τελευταία»... Με αυτό τον τρόπο οι μπαταχτσήδες έμεναν στο απυρόβλητο, η εισφοροδιαφυγή συνεχιζόταν, το ίδιο και η ληστεία των Ταμείων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε αλληλέγγυος στα προγράμματα κοροϊδίας της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, τα οποία όπως είπε «θα δημιουργήσουν πραγματικές θέσεις απασχόλησης», αναπαράγοντας έτσι όλη την άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή άφησε στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, χρεώνοντας την επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντια στις κλαδικές συμβάσεις μόνο στην κυβέρνηση. Και όλα αυτά, όταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μαζί με τους εργοδότες συμμετέχει σε όλη αυτή την επιχείρηση κωλυσιεργίας με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να μη θέσει σε ισχύ και να μην κάνει υποχρεωτικές σε όλο τον κλάδο κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί.

Ντελάλης της κυβέρνησης η ΓΣΕΕ

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται στα χέρια της υπουργού Εργασίας και δεν τις κηρύσσει υποχρεωτικές, για άλλη μια φορά ως καλός ντελάλης της κυβερνητικής πολιτικής κάλυψε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έριξε την ευθύνη στην Τρόικα.

Αποτελεί κοροϊδία προς τους εργαζόμενους, αφού είναι γνωστή η κοινή επιδίωξη των κυβέρνησης - ΕΕ - Τρόικας για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και προώθηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, για άλλη μια φορά, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, η ΓΣΕΕ πρόσφερε τη συναίνεσή της για μια εκ νέου χαριστική ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών στους μεγαλοοφειλέτες που έχουν καταληστεύσει τα Ταμεία.

Οσον αφορά τις δηλώσεις περί κοινωνικής οικονομίας και της αλληλεγγύης της ΓΣΕΕ σε τέτοιες προσπάθειες, κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί. Αποτελεί πεδίο εγκλωβισμού ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, που η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Είναι μοχλός πίεσης προς τα κάτω των αποδοχών, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, χτυπάει συνολικά την εργατική τάξη. Είναι επιπλέον δώρο στην εργοδοσία, αποτελεί ένα από τα όπλα τους για την επέκταση της μερικής, ελαστικής, ωρομίσθιας απασχόλησης.

Καμία αυταπάτη, καμιά αναμονή.

Καμιά εμπιστοσύνη στη ΓΣΕΕ, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Να δυναμώσουμε τη λαϊκή πάλη και αντεπίθεση.

Συγκροτούμε πυρήνες του ΠΑΜΕ σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ