Τρίτη 29 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Μετατρέπουν το ΣΕΠΕ σε μακρύ χέρι του ΣΕΒ

Την προσπάθεια ενσωμάτωσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησής του προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αφορμή αποτέλεσε η συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΒ με μέλη του Σώματος.

Να παρουσιάσει ως ...τυπικό το γεγονός επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, λέγοντας πως «το ΣΕΠΕ δεν παίρνει οδηγίες, έχει όμως υποχρέωση να ακούσει όλες τις οργανώσεις» για «να παρέχει πληροφορίες και υποδείξεις».

«Ο ΣΕΒ κάλεσε μία ομάδα επιθεωρητών πίσω από την πλάτη των σωματείων», σημείωσε ανταπαντώντας ο Γ. Μαυρίκος, λέγοντας ότι το γεγονός «δείχνει και τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο που θέλει να δώσει ο ΣΕΒ για λογαριασμό του κεφαλαίου»! Υπενθύμισε ότι κάθε φορά που καλείται το ΣΕΠΕ για θέματα ασφάλειας της εργασίας «φταίνε πρώτα οι εργαζόμενοι κατά κανόνα, οι επόπτες ασφάλειας, η ...κακιά ώρα, αλλά ποτέ οι εργοδότες», τονίζοντας ότι με την παρέμβαση που υπήρξε «διαμορφώνεται ένα μακρύ χέρι του ΣΕΒ» και «έχουμε μια απροκάλυπτη και προκλητική τακτική».

...και εργαλείο ταξικής συνεργασίας

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι «με πρόσχημα την οικονομική κρίση καταπατούνται τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», θυμίζοντας ότι «1.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους χώρους δουλειάς» τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, τόνισε ότι «ο ρόλος του ΣΕΠΕ, έτσι όπως είναι, κουτσουρεμένος, αποσπασματικός και ορισμένες φορές τυπικός, συμβάλλει σε αυτήν την κατάσταση», αφού, λόγω των συνολικών εξελίξεων, θα έχουμε «εντατικοποίηση της δουλειάς με εργοδοτικό αυταρχισμό» και «η κατάσταση θα χειροτερέψει, γι' αυτό παρεμβαίνει ο ΣΕΒ», επειδή «θέλει έναν μηχανισμό συμφιλιωτή, ένα εργαλείο ταξικής συνεργασίας, με στόχο να εξασφαλίζεται η εκμετάλλευση». Συνολικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «στόχος είναι να μπούνε σε εφαρμογή οι επιχειρησιακές συμβάσεις, εν τέλει ο εργασιακός μεσαίωνας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της «ασυλίας» για την εργοδοσία - πολλαπλασιασμός των κινδύνων για τους εργαζόμενους (2021-12-24 00:00:00.0)
Ενα μακελειό διαρκείας είναι σε εξέλιξη στους χώρους δουλειάς (2021-11-13 00:00:00.0)
Ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης (2020-09-24 00:00:00.0)
Ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις (2011-07-21 00:00:00.0)
Πλευρά του συνολικού πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης (2011-02-05 00:00:00.0)
Το μετατρέπει σε όργανο ταξικής υποταγής (2011-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ