Τρίτη 29 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προαναγγελίες σειράς μέτρων ενώ μαίνονται συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντός των επόμενων ημερών, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ θα απευθυνθεί στο συριακό λαό και θα «παρουσιάσει σειρά μέτρων που θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα», προανήγγειλε η σύμβουλος και εκπρόσωπός του Μπουτέινα Σάανα, χτες, επιβεβαιώνοντας ότι έχει, ήδη, ληφθεί η απόφαση άρσης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα από το 1963, αλλά «δεν είναι ξεκάθαρο από πότε θα τεθεί σε ισχύ». Οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επεκτάθηκαν σε έξι πόλεις. Η εκπρόσωπος, αναφερόμενη συγκεκριμένα στην έκρυθμη κατάσταση που φαίνεται πλέον ότι επικρατεί, εκτός από την Ντεράα και τη Σαναμέιν, στο νότο της χώρας, και στην παραθαλάσσια πόλη Λαττάκεια, στα βορειοδυτικά, υποστήριξε ότι «είναι προφανής ο στόχος ξένων φανατικών να πλήξουν το υπόδειγμα αγαστής συγκατοίκησης που υπάρχει σε όλη τη Συρία, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Λαττάκειας όπου ζουν ειρηνικά σουνίτες, αλαουίτες και χριστιανοί». Η εκπρόσωπος του Σύρου Προέδρου επιβεβαίωσε ότι έχουν αποσταλεί επιπλέον δυνάμεις στην πόλη «για να προστατεύσουν τους πολίτες από τους ξένους αυτούς εγκληματίες». Κατά πληροφορίες, λεωφορεία του στρατού έχουν περικυκλώσει την πόλη όπου, από το Σάββατο οπότε ελεύθεροι σκοπευτές φέρονται να έβαλλαν κατά καθιστικής διαμαρτυρίας σε κεντρική πλατεία της πόλης, έχουν σκοτωθεί, κατά πληροφορίες, 13 άνθρωποι (μεταξύ τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας) και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 90. Ο συνολικός αριθμός νεκρών και τραυματιών είναι αδιευκρίνιστος λόγω της συγκεχυμένης κατάστασης.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Ασαντ, τον οποίο κάλεσε να προχωρήσει σε «υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πολίτες και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν», είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν. Οι ΗΠΑ, διά της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε «να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της διαμαρτυρίας», συμπληρώνοντας ότι «και δεν υπάρχει περίπτωση ανάμιξης των ΗΠΑ», αλλά και ότι «η κατάσταση δε σχετίζεται με τις άλλες αραβικές χώρες και περιπτώσεις. Τα πράγματα είναι πιο ήρεμα».

Η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα ζήτησε «άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των διαδηλωτών», ενώ την ευκαιρία να «παρέμβει» για να καλλιεργήσει την εικόνα της περιφερειακής δύναμης δεν έχασε και η Τουρκία με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου να καλούν τον Ασαντ να προχωρήσει σε «μεταρρυθμίσεις γρήγορα ακολουθώντας τη λαϊκή θέληση». Η Σ. Αραβία αρκέστηκε να εκφράσει την υποστήριξή της στον Σύρο Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ