Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»
Ανατρέπεται το σχολικό πρόγραμμα για τη νέα... μεγάλη ιδέα

Δείγμα γραφής του περιεχομένου του προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία» έδωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, κηρύσσοντας την έναρξη σεμιναρίου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που θα το υλοποιήσουν. Την ίδια στιγμή, η προσθήκη επιπλέον ωρών στα σχολεία για το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας προκαλεί τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.

Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς - «εμψυχωτές» των δράσεων του προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία» - ο υπουργός Παιδείας είπε ότι η νέα γενιά πρέπει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στο ρεύμα των εθελοντών, και στους εκπαιδευτικούς που πρέπει «να παράγουν την κρίσιμη μάζα» αυτών των παιδιών. Ταύτισε, μάλιστα, την «πρόκληση» της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με την «επιτυχία» της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, αναδεικνύοντας έτσι την ουσία αυτής της «νέας μεγάλης ιδέας», που θα σημαίνει νέα βάρη για τα λαϊκά στρώματα και νέα κέρδη για την πλουτοκρατία. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Ολυμπιάδας, το σύγχρονο εμπορευματοποιημένο νόημα του ολυμπιακού ιδεώδους και το ρόλο που πρέπει να παίξει ο χώρος του σχολείου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» που σύμφωνα με τον προγραμματισμό ξεκινά αυτό το μήνα στα σχολεία, υλοποιεί το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψαν τον υπουργείο Παιδείας και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», με στόχο ουσιαστικά να εξοικειώσει τη νέα γενιά με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου που συνδέονται με αυτή. Στο πλαίσιο του προγράμματος το υπουργείο Παιδείας έχει προσλάβει 1.000 αναπληρωτές φυσικής αγωγής και θα ακολουθήσουν άλλοι 1.000, το μέλλον των οποίων είναι, όπως όλα δείχνουν, η ανεργία μετά το τέλος του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ,καθώς με την έναρξη της εφαρμογής του επιφέρει αλλαγές στο πρόγραμμα λειτουργίας των σχολείων με την προσθήκη επιπλέον ωρών. Με αφορμή δε το πρόγραμμα δήθεν καλλιέργειας της Ολυμπιακής Ιδέας στα σχολεία, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ τόνισε ότι γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει στηθεί ένα μεγάλο «φαγοπότι» κυβέρνησης και μεγάλων συμφερόντων και ταυτόχρονα αξιοποιούνται για το πέρασμα της αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής (όπως ν.σ. για την τρομοκρατία, καταστροφή περιβάλλοντος κλπ.). «Η καλλιέργεια στους μαθητές αξιών, ιδανικών, στάσεων και γενικά η δημιουργία ολοκληρωμένης προσωπικότητας δεν είναι θέμα ξεχωριστού μαθήματος, αλλά του συνολικού προγράμματος του σχολείου», είναι η θέση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ που τάσσεται κατά οποιασδήποτε αλλαγής του προγράμματος του σχολείου και καλεί τους εκπαιδευτικούς να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ