Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατέρρευσε τμήμα του καναλιού του Μόρνου

Πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και σπίτια στο χωριό Σαράντι

Το τμήμα του καναλιού που έπεσε
Το τμήμα του καναλιού που έπεσε
Τραγικές στιγμές έζησαν χτες οι κάτοικοι των χωριών Πρόδρομος και Σαράντι του Δήμου Θηβαίων όταν είδαν την πλαγιά του βουνού να κατρακυλάει παρασέρνοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του για πάνω από τρεις ώρες.

Αιτία, η κατάρρευση στις 12.30 το μεσημέρι τμήματος του καναλιού που φέρνει το νερό του Μόρνου στην Αθήνα, μετά από κατολίσθηση που έγινε στην κορυφή του βουνού. Η κατάρρευση είχε ως αποτέλεσμα τα νερά να ξεχυθούν στην πλαγιά του βουνού συμπαρασύροντας βράχους και χώματα τα οποία πλημμύρισαν όλον τον παραθαλάσσιο οικισμό Σαράντι. Για πάνω από 3 ώρες οι κάτοικοι έντρομοι έβλεπαν ένα οργισμένο ποτάμι νερού, βράχων και χώματος να πλημμυρίζει σπίτια, καταστήματα και να καταστρέφει αγροτικές καλλιέργειες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Τελικά και μετά από πολλές ώρες και αφού πρώτα η ΕΥΔΑΠ διέκοψε την παροχή νερού στο κανάλι κατάφεραν να αντικρίσουν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αργά χτες το βράδυ οι κάτοικοι του οικισμού ήταν αποκλεισμένοι, καθώς τόνοι βράχων και χώματος είχαν εξαφανίσει κυριολεκτικά το μοναδικό δρόμο που φτάνει σ' αυτόν.

Υπήρχε πρόβλημα

Ο «Ρ» βρέθηκε σε εκείνο το σημείο την ώρα που τα μηχανήματα προσπαθούσαν να τον διανοίξουν. Συνομιλώντας με κατοίκους, πολλοί από αυτούς κατήγγειλαν ότι εδώ και καιρό είχαν εντοπίσει σε σημεία του καναλιού σοβαρά προβλήματα, τα οποία με τον καιρό δημιουργούσαν διάβρωση. Αρκετά μέτρα πιο ψηλά, ακριβώς στο σημείο του καναλιού που κατέρρευσε, μιλώντας με υπεύθυνους της ΕΥΔΑΠ ανέφεραν ότι γίνεται τακτικός έλεγχος. Σημείωναν όμως με σημασία ότι αυτή η δουλειά είναι δύσκολη, καθώς το κανάλι έχει μήκος 200 χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκαν στο ιδιαίτερα σαθρό έδαφος για το οποίο υποστήριξαν ότι η ΕΥΔΑΠ έχει κάνει και σχετικές μελέτες.

Το χωριό Σαράντη πλημμυρισμένο

Eurokinissi

Το χωριό Σαράντη πλημμυρισμένο
Στην περιοχή βρέθηκαν από νωρίς κλιμάκιο στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΚΚΕ και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους, είδαν από κοντά τις μεγάλες καταστροφές και τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα από την κυβέρνηση η αποκατάστασή τους και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Σημειώνουμε ότι η κατάρρευση του καναλιού είχε σημειωθεί σε κοντινή περιοχή (πάνω από το χωριό Πρόδρομος Βοιωτίας) και στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τότε είχε αποδειχτεί ότι αυτή προκλήθηκε εξαιτίας κατασκευαστικών κακοτεχνιών.

Συνέπεια και της ιδιωτικοποίησης

Τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατά το δυνατόν ταχεία αποκατάσταση της ζημιάς, που εκτείνεται σε μήκος 100 μέτρων (σε 30 από αυτά έχει σημειωθεί πλήρης κατάρρευση). Η προσωρινή αποκατάσταση θα γίνει με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 μέρες, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν οι εργασίες και για τη μόνιμη αποκατάσταση. Η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε την εναλλακτική τροφοδοσία των διυλιστηρίων της από τους ταμιευτήρες της Υλίκης και του Μαραθώνα.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και η εμπορευματοποίηση του φυσικού πόρου του νερού πολλαπλασιάζει τα προβλήματα για το λαό, αφού ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι κύρια το εμπορικό κέρδος και όχι οι αναγκαίες επενδύσεις στις υποδομές και στη συντήρηση των υδραγωγείων. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί άλλωστε και η παγκόσμιας πρωτοτυπίας ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999, με το διαχωρισμό της σε ΕΥΔΑΠ που εκμεταλλεύεται μόνο εμπορικά το νερό και μπήκε στο Χρηματιστήριο και σε ΕΥΔΑΠ Παγίων η οποία ανήκει στο κράτος και κατέχει τα υδραγωγεία και τους ταμιευτήρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ