Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανοίγει ο δρόμος για τραστ στα ταξί

Το δρόμο για την άλωση του επαγγέλματος του ιδιοκτήτη ταξί από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ελληνικά ή ξένα, ανοίγει η κυβέρνηση, με τη μελέτη που παρουσίασε χτες για την «Οργάνωση της αγοράς ταξί της Αθήνας».

Βασική φιλοσοφία αυτής της μελέτης που κατάρτισε το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, με τη σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), είναι η σύσταση εταιριών ταξί. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στις εταιρίες ταξί μέτοχοι θα είναι όσοι κατέχουν άδεια ταξί. Ωστόσο ενόψει και της λεγόμενης απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, είναι προφανές ότι αργά ή γρήγορα εταιρίες ταξί θα μπορεί να ιδρύει οιοσδήποτε.

Στη μελέτη που ετοίμασε το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών (αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια) προβλέπεται ότι για την ίδρυση εταιριών θα δοθούν στους σημερινούς ιδιοκτήτες ταξί ισχυρά φορολογικά και άλλα κίνητρα (απαλλαγή για πέντε χρόνια από το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ και κάθε εισφορά που βαρύνει το ταξί κλπ.). Η συμμετοχή στις εταιρίες θα είναι ελεύθερη και το μετοχικό κεφάλαιό τους θα αποτελείται από την εισφορά: Της άδειας ταξί, του οχήματος ή μετρητών χρημάτων και θα αντιπροσωπεύεται από την έκδοση ονομαστικών μετοχών. Για την ίδρυση της εταιρίας απαιτείται να συγκεντρωθούν, τουλάχιστον, 150 άδειες ταξί. Οσοι ιδιοκτήτες ταξί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις εταιρίες θα συνεχίσουν να εργάζονται ατομικά, χωρίς να έχουν φορολογικές ή άλλες απαλλαγές, ούτε την ειδική μεταχείριση που θα έχουν οι εταιρίες.

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στη σύσταση εταιριών ταξί εκφράζουν οι εκπρόσωποι της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας», οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα ταξί πρέπει να παραμείνουν στα φυσικά πρόσωπα, αλλά να δοθούν κίνητρα για την ίδρυση συνεταιρισμών ταξί, όπως είναι τα ραδιοταξί, που αποδεδειγμένα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ