Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΓΙΑΣ
Δυναμικό ξεκίνημα

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο χτες στην Αγιά.. Νομαρχιακό συλλαλητήριο το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη στη Λάρισα

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών της Αγιάς
Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών της Αγιάς
Πάλης ξεκίνημα έκαναν χτες οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς, πραγματοποιώντας μεγαλειώδες παναγροτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας(ΕΟΑΣΛ). Συμμετέχοντας με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, έδωσαν δυναμικό «παρών», μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και έστειλαν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι αγρότες της Αγιάς διεκδικούν από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής μήλου, καθώς πάνω από 50.000 τόνοι μήλων κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετοι ή να πουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές.

Η χτεσινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας σειράς αποφάσεων που έλαβε η ΕΟΑΣΛ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη θα γίνει νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα.

Στο συλλαλητήριο

Οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς από προχτές το βράδυ είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χτες, νωρίς το πρωί, πολύ πριν την έναρξη της κινητοποίησης ήταν εκεί για να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να πουν ότι η ελπίδα και η αισιοδοξία βρίσκεται στο δίκαιο του αγώνα τους.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αγιάς, Α. Μαυρογιάννης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, εκπρόσωποι άλλων δήμων της επαρχίας, του Εμπορικού Συλλόγου Αγιάς, του Επαγγελματικού Συλλόγου, πολλών Συλλόγων Γυναικών, τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια του Ενιαίου Λυκείου, του ΤΕΕ και του Γυμνασίου Αγιάς.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Θανάσης Σερδένης, εκπρόσωπος της ΝΑΣ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.

Την ώρα της αγροτικής κινητοποίησης, τα καταστήματα της Αγιάς ήταν κλειστά με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου.

Χαιρετισμό συμπαράστασης απηύθυναν στο συλλαλητήριο ο δήμαρχος Αγιάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Θ. Κοκκινούλης, η πρόεδρος του 15μελούς Συμβουλίου του Ενιαίου Λυκείου, Δέσποινα Σίμου και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων της επαρχίας.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πέτρος Σίμος, μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΛ, ο οποίος τόνισε ότι οι αγρότες οδηγήθηκαν στο δρόμο του αγώνα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στοχεύει στην ολοένα συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερα χέρια και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Και κάλεσε τους εργάτες, τους εμπόρους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να βρεθούν, όλοι μαζί, στο «χαράκωμα» του αγώνα για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Μιλώντας στη συνέχεια ο Μπάμπης Χατζηκομνίτσας, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΛ, κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και γενικότερα την κυβέρνηση που αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μηλοπαραγωγών.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΛ, ο οποίος τόνισε ότι η λύση βρίσκεται μόνο στον ενωμένο αγώνα των αγροτών. Κατήγγειλε, δε, την πολιτική ξεκληρίσματος της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες όλο και σε χειρότερη κατάσταση. Καταλήγοντας, τόνισε ότι το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών της Αγιάς στέλνει μήνυμα προειδοποίησης στην κυβέρνηση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο συντονισμένα και με προοπτική για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.

Αγωνιστική επαγρύπνηση...

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών της Αγιάς, που αναφέρεται στο ψήφισμα της χτεσινής κινητοποίησης, αφορά, μεταξύ των άλλων, στη μη εφαρμογή από την κυβέρνηση του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, στον περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και στην αύξηση των εξαγωγών, με επιδότηση των μεταφορικών, στη λήψη μέτρων για την απορρόφηση της μηλοπαραγωγής σε ικανοποιητικές τιμές και στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, στη μείωση του ΦΠΑ από το 18% στο 8%, στην παρέμβαση της πολιτείας στην πηγή που διαμορφώνονται οι τιμές στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, στην ελεύθερη πώληση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές από παραγωγούς σε όλους τους νομούς της χώρας, που δεν παράγουν ομοειδή προϊόντα κ.ά.

Οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της μηλοκαλλιέργειας και για τις επιπτώσεις στην επαρχία και δηλώνουν ότι θα βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα να παραμείνουν στα χωράφια τους.

Τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία των μηλοπαραγωγών και του Δήμου Αγιάς θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ