Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Βύθιση 16% το Γενάρη

Γενικευμένη η μείωση του τζίρου σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων

Σε ρυθμούς εντατικής κατρακύλας συνέχισε και για το μήνα Γενάρη του 2011 ο τζίρος των κάθε είδους καταστημάτων λιανικών πωλήσεων, εξέλιξη που αντανακλά τη ραγδαία επιδείνωση της λαϊκής κατανάλωσης, ενώ σε ανάλογη διαδικασία βύθισης συνεχίζουν και όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση παίρνει ολοένα και οξύτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πυροδοτούν και τη βαρβαρότητα που κλιμακώνει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Η πτώση της λαϊκής κατανάλωσης βρίσκει την αντανάκλασή της και στα φορολογικά έσοδα που συγκεντρώνει το κράτος και τα οποία για το α' δίμηνο του 2011 καταγράφουν πτώση πάνω από 9%. Η βαρβαρότητα της πολιτικής τους εκτρέφει όλες τις προϋποθέσεις και για τις νέες κυβερνητικές «αστοχίες» που με τη σειρά τους, στο πλαίσιο του αντιλαϊκού κατήφορου συνεπάγονται μέτρα χωρίς τέλος σε βάρος του λαού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν στο μήνα Γενάρη 2011:

  • Ο όγκος των πωλήσεων (σταθερές τιμές) σε σύγκριση με το Γενάρη του 2010 κατρακύλησε σε ποσοστό 16%. Χαρακτηριστική είναι και η κατρακύλα 11,1% που εμφανίζει η μάζα των πωλούμενων εμπορευμάτων από τα κάθε είδους καταστήματα ειδών διατροφής. Ο συνολικός τζίρος σε τρέχουσες τιμές εμφανίζει πτώση 10,5%.
  • Σε ρυθμούς εντατικής κατρακύλας συνεχίζει η μάζα των πωλούμενων εμπορευμάτων από όλες τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων. Συγκεκριμένα: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων 9%, ένδυση - υπόδηση 25,3%, τρόφιμα - ποτά - καπνός 16,2%, καύσιμα - λιπαντικά αυτοκινήτων 25,5%, έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός 20,6%, πολυκαταστήματα 2,2%.

Ο γενικός «δείκτης κύκλου εργασιών» (όγκος πωλήσεων) σε μέσα επίπεδα για το 12μηνο του 2010 κατέγραψε πτώση 6,2% σε συνέχεια της κατρακύλας 11,3% για το 2009, δηλαδή στο 17,5% για τη διετία 2009-2010. Είναι φανερό το γεγονός ότι ο πήχης της λαϊκής κατανάλωσης έχει κατέβει χαμηλότερα και από τα απολύτως απαραίτητα που αφορούν στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ