Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Σε δεινή θέση τα νοικοκυριά

Βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος το πρώτο δίμηνο του 2011, διαπιστώνει η σχετική έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) των βιομηχάνων, με τους επιμέρους δείκτες της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου να βελτιώνονται, σε αντίθεση με τους δείκτες των υπηρεσιών και των κατασκευών. Τα νοικοκυριά όμως παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ως προς το παρόν, αλλά και τις μελλοντικές εκτιμήσεις τους.

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης αντανακλά το εύρος της απαισιοδοξίας και της ταλαιπωρίας που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ο δείκτης εμφανίζει μικρή ανάκαμψη, παρ' όλα αυτά είναι σημαντικά χαμηλός, καθώς παραμένει ο φόβος για τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και την αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, 7 στα 10 νοικοκυριά περιμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης στο επόμενο 12μηνο και 3 στα 4 προβλέπουν μικρότερη ή μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει «χρεωμένο» διευρύνεται στο 11% το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. Μειώνεται «μόλις» στο... 55%, από 59% το περασμένο τρίμηνο, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα».

Η έκθεση του ΙΟΒΕ διαπιστώνει ύφεση 6,6% από 0,7% το αντίστοιχο δίμηνο του 2009 και αναθεωρεί την αιτιολόγηση για την ύφεση του 2010, η οποία θεωρείται πλέον ότι προήλθε από τη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και όχι από τη μείωση των επενδύσεων. Για το 2011, προβλέπει μεταβολή του ΑΕΠ στο -3,2%, μέσο όρο ανεργίας στο 15,5% και μείωση του πληθωρισμού στο 3% και ίσως λίγο παραπάνω, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ