Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν έχει θέση το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Καραμπουρνάκι

Δυναμική εκδήλωση, έξω από το στρατηγείο, έγινε την περασμένη Κυριακή, με πρωτοβουλία της ΚΟΘ του ΚΚΕ 

Avaton

Το αίτημα να φύγει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ από το Καραμπουρνάκι και ο χώρος του στρατοπέδου Κόδρα όπου στεγάζεται να αποδοθεί στους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής μέσα από την αξιοποίησή του ως χώρου πρασίνου και πολιτισμού, διατυπώθηκε μέσα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής έξω από το Στρατηγείο, με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Εκατοντάδες πολίτες της Καλαμαριάς και κομμουνιστές από όλη τη Θεσσαλονίκη, παρά τη βροχή και το τσουχτερό κρύο, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στον Πεζόδρομο της Καλαμαριάς, απ' όπου με πορεία κατευθύνθηκαν προς το χώρο του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου. Στην κεφαλή οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, με το λάβαρο που συμβολίζει τον μαρτυρικό ηρωικό αγώνα του λαού ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία», διαδήλωναν και απαιτούσαν «Εξω το ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά».

Εξω από το χώρο του Στρατηγείου, μπροστά στην είσοδο, ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε αποκλείσει κάθε πρόσβαση. Κλούβες είχαν παραταχθεί η μία δίπλα στην άλλη και δεκάδες αστυνομικοί και άνδρες των ΜΑΤ δημιούργησαν έναν αδιαπέραστο κλοιό. Στον ίδιο ρόλο που δεκαετίες τώρα οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τις δυνάμεις καταστολής, παρατάχθηκαν απέναντι στον «εχθρό» λαό για να υπερασπίσουν τους επιτελείς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Α. Κίρμπας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Φοιτητών, που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία, ο οποίος αφού μίλησε για τις συνέπειες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που για δεκαετίες θα κουβαλά ο σέρβικος λαός, δήλωσε την απαίτηση γονιών και φοιτητών να γυρίσουν αμέσως πίσω οι Ελληνες στρατιώτες που υπηρετούν σε Βοσνία και Κόσσοβο και να μεταγραφούν σε ελληνικά πανεπιστήμια οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γιουγκοσλαβίας.

Το ψήφισμα των μαθητών του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς, με το οποίο καταγγέλλεται η ελληνική κυβέρνηση για τις εγκληματικές ευθύνες της και απαιτείται να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, διάβασε ο πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου Ν. Ζώκας.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Σοφία Τεμεκενίδου, εκπρόσωπος των Κομματικών Οργανώσεων Καλαμαριάς του ΚΚΕ: «Ολοι τους ήξεραν, αλλά δεν υπολόγιζαν πως θα φανούν τόσο σύντομα οι επιπτώσεις στην υγεία αθώων και ενόχων. Ηξεραν ποια πολιτική υπηρετούσαν όταν έριχναν δακρυγόνα για να μας διαλύσουν στο Λιμάνι. Κοιτάξτε τους ακόμη και τώρα τους προστατεύουν. Εκλειναν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις του ΚΚΕ να μη σταλεί στρατιωτική κατοχική δύναμη στο Κόσσοβο. Τώρα, λέει, θα πάρουν μέτρα. Πότε; Οταν θα μετρούν νεκρούς; Αρνούνται στους Ελληνες φοιτητές της Γιουγκοσλαβίας μεταγραφή στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι ίδιοι ταυτίζονται πλήρως με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ».

Κλείνοντας την ομιλία της η Σ. Τεμεκενίδου διατύπωσε το αίτημα του καλαμαριώτικου λαού να εκτελεστεί αμέσως από το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης η απόφαση απομάκρυνσης του Στρατηγείου και αξιοποίησης του χώρου σε όφελος του λαού της περιοχής.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Ελληνα αξιωματικό του Στρατηγείου, ο οποίος ενημέρωσε πως οι επιτελικές αρμοδιότητες που είχε και τις οποίες εκπλήρωσε με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, έχουν πλέον μεταβιβαστεί στο στρατηγείο της Λάρισας.

Αμέσως μετά ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χ. Κόφφας δήλωσε: «Εχουμε υποχρέωση με όσες δυνάμεις έχουμε να παλέψουμε για να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές, να καταργηθούν αυτά τα όπλα, να απεμπλακεί η χώρα από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα και τα Βαλκάνια. Αμεσα να γίνει έλεγχος στα πεδία βολής στον Ασκό και στον Προφήτη, όπου διεξήχθη η ΝΑΤΟική άσκηση "Dynamic MIX" με πραγματικά πυρά πιθανά ραδιενεργά». Τέλος διαβεβαίωσε την πρόθεση των κομμουνιστών να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και κάλεσε τους φορείς της πόλης, τις προσωπικότητες, ιδιαίτερα τη διανόηση να μπούνε μπροστά στον αγώνα για να ξεσηκωθεί ο λαός, γιατί όπως είπε: «Το μέλλον των παιδιών μας διαγράφεται θανατερό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ