Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΚΟΣΣΟΒΟ
«Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου κατά 30%»

Τα στοιχεία δόθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη που διοργάνωσε η Πράσινη Πολιτική 

«Τα κρούσματα του καρκίνου στην περιοχή του Κοσσόβου, από την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και μετά, αυξήθηκαν κατά 30%. Την ίδια στιγμή επισημαίνεται από έρευνες ότι μέχρι και οι επόμενες 30 γενιές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Τα παραπάνω τόνισε η Μπ. Τομάσοβιτς, μέλος της Πράσινης Ενωσης της Γιουγκοσλαβίας, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν Σέρβοι οικολόγοι. Τη συνέντευξη, διοργάνωσε η Πράσινη Πολιτική, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές συνέπειες που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, μετά τη ΝΑΤΟική επιδρομή με ρίψεις βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Από την πλευρά του ο Μπ. Μπάμπιτς, επίσης μέλος της Πράσινης Ενωσης, τόνισε ότι στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και της Νότιας Σερβίας έχουν ριφθεί συνολικά 15 τόνοι βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. «Σύμφωνα μάλιστα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνέχισε ο Σέρβος οικολόγος, έχουν επίσης ριφθεί τέτοιες βόμβες και στην περιοχή βόρεια του Βελιγραδίου».

Αναφερόμενος στις συνέπειες, ο Μπ. Μπάμπιτς, είπε χαρακτηριστικά: «Ενας Ρώσος αξιωματικός, ο Ρ. Ρομανιούκοβ, πραγματοποίησε έρευνα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποιώντας νέα όργανα για την ανίχνευση της ραδιενέργειας (πρόκειται για το DKG 02 ARBITE)». Μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη του είπε λακωνικά ότι οι κάτοικοι έχουν σοβαρούς λόγους για να φοβούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι «οι Ρώσοι στρατιώτες, μετά τη λήξη της έρευνας, πίνουν νερό και τρώνε μόνο ό,τι έρχεται από τη Μόσχα!». Και κατέληξε: «Το 1995, στη Βοσνία, το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε πάλι τέτοια βλήματα. Στην πόλη Χάντιτσικ, κοντά στο Σεράγεβο, κατοικούσαν 5.000 άτομα. Ενα χρόνο μετά το βομβαρδισμό της, 500 από αυτούς πέθαναν από καρκίνο και λευχαιμία».

Ο Κ. Διάκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πράσινης Πολιτικής, προλογίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, είπε χαρακτηριστικά ότι με βάση το ισχύον στρατιωτικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η ρίψη παρόμοιων βλημάτων σε αμάχους. Συνεπώς, η ηγεσία του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου. «Αν μη τι άλλο», είπε ο Κ. Διάκος, «πρέπει να περάσουν από το δικαστήριο εγκληματιών πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ