Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλειοψηφία δυσαρέσκειας για την ΕΕ

Δυσαρεστημένοι με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι περισσότεροι πολίτες των κρατών - μελών. Η διαπίστωση προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας «Ευρωβαρόμετρο» που διεξάγεται σε όλα τα κράτη - μέλη για λογαριασμό της ΕΕ και για να διαπιστώνονται οι τάσεις της λεγόμενης «κοινής γνώμης». Εξίσου δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες των κρατών - μελών για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ΕΥΡΩ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες στα «Νέα», στην ερώτηση: «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης;» μόνο το 31% των Ελλήνων απαντούν θετικά. Θετικά απαντούν 34% στη Βρετανία, 35% στη Γερμανία, 37% στη Γαλλία, 41% στην Ιταλία και 43% στην Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρνητικές τοποθετήσεις αυξάνονται από εξάμηνο σε εξάμηνο σε όλα τα κράτη - μέλη. Στην Ελλάδα οι αρνητικές τοποθετήσεις φθάνουν το 65%, ένα από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι διαμορφώνεται ένα πλειοψηφικό ρεύμα κατά των επιλογών της ΕΕ σε όλα τα κράτη - μέλη. Αυτό θα πρέπει να αποδοθεί στις συνέπειες από την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ, όπως η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η αύξηση της ανεργίας, η επίθεση κατά των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Οπως σημειώνεται στην ανάλυση των αποτελεσμάτων του «Ευρωβαρόμετρου», οι αρνητικές τοποθετήσεις για την ΕΕ άρχισαν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς μετά τη ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, επιδρομή στην οποία πρωταγωνίστησαν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και η ΕΕ ως σύνολο.

Εξίσου αρνητικές είναι οι τοποθετήσεις των πολιτών των κρατών - μελών για το ΕΥΡΩ και την αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Ευρωβαρόμετρου» το 46% δεν επιθυμούν την αντικατάσταση, έναντι 39% που απαντούν θετικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ