Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μία από τα ίδια, οι θέσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΝ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, παραχώρησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, υπερτιμώντας όπως φάνηκε το ρόλο που μπορεί να παίξει το Σύνταγμα αυτό καθεαυτό το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε κενό γράμμα, σε κουρελόχαρτο στα χέρια των κυβερνήσεων.

Πολλές από τις θέσεις δεν «πατάνε» στην πραγματικότητα, άλλες διακρίνονται από την υπερβολική σημασία που ο ΣΥΝ αποδίδει στα θεσμικά όργανα, ενώ κάποιες άλλες ταυτίζονται με αυτές του ΠΑΣΟΚ, όπως εκείνη που αφορά στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, που ο ΣΥΝ συμφωνεί να διεξάγεται από δικαστικούς, όπως επανέλαβε χτες ο Φ. Κουβέλης.

Ο Φ. Κουβέλης ανέφερε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος θα έπρεπε να εξασφαλίζει μεταξύ άλλων τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης, μιας και «πρέπει να αλλάξει το πρωθυπουργο-κεντρικό πολιτικό σύστημα, να μεταβιβαστούν εξουσίες προς αντιπροσωπευτικά όργανα της Πολιτείας».

Εξέφρασε δε την ανεδαφική άποψη ότι είναι δυνατόν η συνταγματική αναθεώρηση να ενισχύσει τη λαϊκή κυριαρχία, αλλά και τη συμμετοχή του πολίτη στην ασκούμενη πολιτική. Συνεχίζοντας επ' αυτού απέδωσε την απουσία της συλλογικής δράσης, στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις!

Επεσήμανε τη διαφωνία του ΣΥΝ με το γεγονός ότι δεν προωθείται ο χωρισμός κράτους - εκκλησίας και πρότεινε τον εμπλουτισμό του Συντάγματος με νέες μορφές δικαιωμάτων, την κατοχύρωση του δικαιώματος του πολίτη, σ' ένα ελάχιστο μισθό και σύνταξη. Τη διαμόρφωση θεσμών διαφάνειας στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την κατοχύρωση της ουσιαστικής ανεξαρτησίας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κ.ά.

Αναφορικά με το άρθρο 24, είπε πως θα έπρεπε να εξασφαλίζει την απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού των δασών δημοσίων και ιδιωτικών και την κατοχύρωση της δυνατότητας πλήρους ακυρωτικού ελέγχου εκ μέρους του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ των «μεγάλων πλειοψηφιών στη Βουλή» για ζητήματα που αφορούν «την εκχώρηση εξουσίας και αρμοδιότητας από το εθνικό κράτος στα υπερεθνικά όργανα» και την καθιέρωση λαϊκών δημοψηφισμάτων για σημαντικά ζητήματα. Ζήτησε ακόμα η Βουλή να αποκτήσει ενισχυμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες, ενώ επανέλαβε το αίτημα για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ