Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η χαρακτική

Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ζωγράφους - χαράκτριες, η 84χρονη Τόνια Νικολαΐδη υπέκυψε στις 2/4 στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν λόγω σοβαρής καρδιοπάθειας. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα (3μμ) από το Α' Νεκροταφείο. Συλλυπητήρια για το θάνατό της εξέφρασε το ΥΠΠΟ-Τ.

Η Τόνια Νικολαΐδου, γεννημένη στην Αθήνα, έχοντας μεγαλώσει στη γενέτειρα του πατέρα της, Ιθάκη, «αποτύπωσε» σε πολλά έργα της τη θάλασσα, τα αμμώδη ακρογιάλια, τον ηλιόλουστο ή συννεφιασμένο ουρανό, τους παραθαλάσσιους οικισμούς ή ορεινούς όγκους, εντάσσοντας συχνά μέσα σ' αυτά τα τοπία και την ανθρώπινη παρουσία. Σπούδασε (1946-1952) ζωγραφική και χαρακτική από μεγάλους δασκάλους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών: Κωνσταντίνο Παρθένη, Ουμβέρτο Αργυρό, Γιώργο Κεφαλληνό και επιδόθηκε κυρίως στη χαρακτική.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, δουλεύοντας και τυπώνοντας ένα χαρακτικό της, χάρη σε ένα τεχνικό πρόβλημα, ανακάλυψε μια νέα μέθοδο, συνδυασμό της λινολαιογραφίας, της φωτογραφίας και μεταξοτυπίας. Εκτοτε χάραζε και τύπωνε όλα τα έργα της με τη μέθοδο αυτή, καθώς αυτή τους χάριζε απλότητα, καθαρότητα και ομορφιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ