Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική απάτη!

Με την αγωνιστική παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αγρότες και άλλοι εργαζόμενοι της περιοχής ξεσκέπασαν την κυβερνητική προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, με τις διακηρύξεις περί «στροφής στη γεωργία» και περιφερειακών «καλαθιών» αγροτικών προϊόντων

Αποψη από την κινητοποίηση δυνάμεων του Μετώπου στη φιέστα της κυβέρνησης στη Λάρισα
Αποψη από την κινητοποίηση δυνάμεων του Μετώπου στη φιέστα της κυβέρνησης στη Λάρισα
Αγωνιστική ήταν η αντίδραση των αγροτών και των άλλων εργαζομένων της Θεσσαλίας στην επιχείρηση παραπλάνησης του λαού με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «στροφής στη γεωργία» και του περιβόητου περιφερειακού «καλαθιού» αγροτικών προϊόντων, που, σαν πραματευτής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιφέρει ανά την επικράτεια της χώρας.

Το μεσημέρι της Κυριακής, με πρωτοβουλία των Γραμματειών Θεσσαλίας της ΠΑΣΥ, της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των αγωνιστικών συσπειρώσεων ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο όπου, παρουσία του Κ. Σκανδαλίδη, γινόταν έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με θέμα το «καλάθι».

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, και στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, μπήκαν στην αίθουσα της συνεδρίασης και ζήτησαν το λόγο για να καταγγείλουν το στημένο διάλογο που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την εξαπάτηση των αγροτών και την αποδυνάμωση των αγροτικών αγώνων.

Μιλώντας προς τους περιφερειακούς συμβούλους και τους άλλους παραβρισκόμενους, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισήμανε ότι η «στροφή στη γεωργία» που διαλαλεί, συνεχώς, τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση, κινείται στον ίδιο «ντορό» της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Η διέξοδος και η προοπτική για τη μικρομεσαία αγροτιά - τόνισε - βρίσκονται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, φτηνά κι ασφαλή τρόφιμα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Αυτή η ανάπτυξη - συνέχισε - μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων, τη θεμελίωση του κεντρικού σχεδιασμού παραγωγής με λαϊκό έλεγχο, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, την κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης και τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής παραγωγής, που θα προωθεί κοινές καλλιεργητικές εργασίες, με κρατική επιστημονική στήριξη.

Στο βήμα ανέβηκε και ο Κ. Τζέλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας, για να καταγγείλει την πολιτική της κυβέρνησης, που συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα, οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγρότες στη χρεοκοπία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Σχέδιο παράδοσης

Στη μακροσκελή ομιλία του ο Κ. Σκανδαλίδης, σημειώνοντας ότι το περιφερειακό «καλάθι» σχετίζεται με ένα γενικότερο σχέδιο αγροτικής περιφερειακής ανάπτυξης, προσπάθησε να περάσει την παραπλανητική αντίληψη ότι η περιβόητη «στροφή στη γεωργία» θα είναι για το «καλό» των αγροτών και προς όφελος της χώρας μας, κρύβοντας το γεγονός ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης παράδοση της γεωργίας στα χέρια των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και των μονοπωλίων.

Ο υπουργός μίλησε ακόμα για την απόφαση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», να παραδώσει αναπτυξιακές αρμοδιότητες και δυνατότητες σχετικών αποφάσεων και δράσεων στην Τοπική Διοίκηση, καλώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας ν' ανταποκριθεί. Βεβαίως, γνώριζε ότι μιλάει σε «ευήκοα ώτα», καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, που πρόσκειται στη ΝΔ, όπως και οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, στον ΛΑ.Ο.Σ. και στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της καπιταλιστικής αγροτικής ανάπτυξης και της ΚΑΠ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις κυβερνητικές θέσεις και εξαγγελίες για «ποιοτική παραγωγή» και «τυποποίηση - πιστοποίηση» αγροτικών προϊόντων, για «αγροτοδιατροφική σύμπραξη» παραγωγών - εμπόρων και «δημοπρατήριο» αγροτικών προϊόντων, για ενοικίαση, με υποτυπώδες αντίτιμο, της γης και των κτιριακών υποδομών που ανήκουν στο υπουργείο σε συνεταιρισμούς και αγρότες - επιχειρηματίες, για τη λειτουργία, από 1η Ιούλη, του Ταμείου Εγγυοδοσίας και Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, για τη δημιουργία 15 Αγροτικών Ινστιτούτων σ' όλη τη χώρα, ενώ θύμισε και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στο Μητρώο Αγροτών, στο Μητρώο Εμπόρων, στο νόμο για τον ΕΛΓΑ και το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, για τον Αχελώο το «άφησε στο φλου», για τις αποζημιώσεις των καταστροφών από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι είπε ότι τα δοθούν, συνολικά, 25 εκατ. ευρώ σε 30.000 βαμβακοπαραγωγούς, ενώ για τους κτηνοτρόφους είπε ότι, εν καιρώ, θα εξαγγείλει μέτρα.

Ο Β. Μπούτας

Απάντηση, επί της ουσίας, στον υπουργό έδωσε, με την παρέμβασή του, ο Β. Μπούτας, περιφερειακός σύμβουλος κι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τόνισε ότι όσα είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, καθώς και το σύνολο των κυβερνητικών διακηρύξεων για την αγροτική οικονομία κινούνται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της κυβέρνησης και της ΕΕ για πλήρη παράδοση της γεωργίας στους καπιταλιστές, υπογραμμίζοντας ότι αγροτική ανάπτυξη υπέρ της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά στην «πρόσκληση» του υπουργού προς τους αγρότες, αλλά και προς το ΚΚΕ για «διάλογο», ο Β. Μπούτας είπε «ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε, δε θα συμπράξουμε στην εξολόθρευση των μικρομεσαίων αγροτών, που προωθείται μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 - 2020», και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Τοπική Διοίκηση ως «όχημα» για το πέρασμα της καταστροφικής αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της, καθιστώντας την συνένοχη.

Αναφερόμενος στην, από του βήματος της συνεδρίασης, δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη ότι περιλαμβάνει τον εαυτό του στις ...αντισυστημικές δυνάμεις και ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος(!), ο Β. Μπούτας είπε: Εσείς του ΠΑΣΟΚ είστε «μανούλες» στα «μεγάλα και ψεύτικα λόγια» για την εξαπάτηση του λαού και φρονώ ότι οι της ΝΔ ωχριούν μπροστά σας σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών και της πλουτοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ελπίδα δε βρίσκεται στα «αγροτικά καλάθια» (2011-04-16 00:00:00.0)
«Απολογηθείτε κ. Σκανδαλίδη!» (2011-04-01 00:00:00.0)
Φιέστα εμπαιγμού των αγροτών (2010-10-19 00:00:00.0)
Δυναμικό μπλόκο στη Νίκαια (2010-01-12 00:00:00.0)
Απαιτείται κοινή δράση των αγροτών (2003-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ