Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να απαιτηθούν τώρα οι γερμανικές οφειλές

Καταγγέλλεται ως υποκριτική η στάση της κυβέρνησης

Αποψη από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές
Αποψη από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές
Να καταθέσει επίσημα το αίτημα και να διεκδικήσει, τώρα, τις οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας - επιστροφή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου που πήραν από τη χώρα μας, τις πολεμικές αποζημιώσεις στα θύματα και για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν τα κατοχικά στρατεύματα και, βεβαίως, την επιστροφή των αρχαιοτήτων που έκλεψαν στην κατοχή από τη χώρα μας - ήταν η ομόφωνη απαίτηση προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εκφράστηκε στο 9ο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στη χώρα μας που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κυβέρνηση απλώς, καθησυχάζει πως «το θέμα των γερμανικών οφειλών παραμένει ανοικτό και η κυβέρνηση... εγείρει το ζήτημα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων», αντί να το θέσει επίσημα για να διεκδικηθεί η ικανοποίησή του...

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Βέρα Νικολαΐδου εκ μέρους του ΚΚΕ, τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και πρόβαλε την ανάγκη της άμεσης κατάθεσης του αιτήματος επίσημα προς τη Γερμανία για να ξεκινήσει η απαίτηση της ικανοποίησής του. Το συνέδριο χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωποι και άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.). Ενώ, όπως καταγγέλθηκε οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), όχι μόνον αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές, αλλά ούτε καν δέχονται να συναντήσουν αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου!

Τις θέσεις και δραστηριότητες του Συμβουλίου παρουσίασαν στο Συνέδριο ο Μ. Γλέζος, πρόεδρος, Ευάγγελος Μαχαίρας, Γεν. Γραμματέας κ.ά., ενώ έγιναν πολλές παρεμβάσεις από τους συνέδρους. Εκτός των άλλων ο Ε. Μαχαίρας, πρόβαλε ότι «οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως το θέμα μένει ανοιχτό, δεν αρκούν! Πρέπει τώρα, αμέσως να διεκδικήσουμε το αίτημα». Ενώ αναφέρθηκε στις δικαστικές και κυβερνητικές μεθοδεύσεις και πράξεις που, παρά τις προηγηθείσες θετικές δικαστικές αποφάσεις, αναγνωρίζουν ετεροδικία στη Γερμανία(!) αφαιρώντας και το δικαίωμα των θυμάτων να διεκδικούν ατομικά αποζημιώσεις... Είναι, αυτό, ακριβώς, το θέμα της ετεροδικίας που κρίνεται τον Ιούνη στο Δικαστήριο της Χάγης όπου έχει προσφύγει η γερμανική κυβέρνηση κατά της απόφασης ιταλικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τα θύματα του Διστόμου που προσέφυγαν για να εκτελεστεί στην Ιταλία η απόφαση (που αρνήθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν) για κατάσχεση περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου για την ικανοποίηση των θυμάτων.

Ο Χρ. Τσιντζιλώνης, Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τόνισε ότι η στάση που τήρησαν και τηρούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) αποτελεί ύβρη και εμπαιγμό στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας και πρόκληση σε αυτούς που έχασαν τους δικούς τους από τις θηριωδίες των χιτλεροφασιστών.

Στο ψήφισμα του 9ουΣυνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αφού επισημαίνει πως «τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται»:

Αξιώνει από την Ελληνική Κυβέρνηση να απαιτήσει, επιτέλους, από τη Γερμανία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Και, καλεί τη Γερμανική Κυβέρνηση να πάψει να υπεκφεύγει, διαδίδοντας ψευδώς ότι, τάχα, έχει πληρώσει στο παρελθόν ή ότι δεν οφείλει τίποτα. Η καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει οριστικά η μαύρη σελίδα του ναζισμού..., τονίζεται.

Καλεί, τέλος, τον Ελληνικό Λαό, και ιδιαίτερα τη νεολαία, να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ