Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Μια στάση» για ΑΕ, ΕΠΕ και τα... υπόλοιπα

Τη διαδικασία «μιας στάσης» για την ίδρυση επιχειρήσεων ξεκίνησε από χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως μια προσφορά στην... «ανάπτυξη» του τόπου, λες και το πρόβλημα που δεν ανοίγουν επιχειρήσεις, ή που κλείνουν είναι τα ζητήματα γραφειοκρατίας που συχνά - πυκνά εμφανίζονται στη δημοσιότητα. Η διαδικασία συνδέεται με τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), καθώς πέρα από την σύμπτυξη του χρόνου και των διαδικασιών για την ίδρυση της επιχείρησης, θα γίνεται ταυτόχρονα και η καταχώρησή της στο Μητρώο. Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ΑΕ και ΕΠΕ.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, «Υπηρεσία Μίας Στάσης» για τις προσωπικές εταιρείες ορίζονται οι υπηρεσίες ΓΕΜΗ στα Επιμελητήρια και στα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ, τις ΑΕ, αλλά και για τις προσωπικές επιχειρήσεις για τις οποίες απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται σε συμβολαιογράφους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, «μέσα από τη ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών μιας στάσης με το ΓΕΜΗ, όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου - τον αριθμό ΓΕΜΗ -, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους».

Το σύστημα θα έχει 3.200 συμβεβλημένους συμβολαιογράφους, αλλά με την έναρξη της διαδικασίας είναι πολύ λιγότεροι οι διαθέσιμοι, ενώ και τα ΚΕΠ δεν έχουν ακόμη μπει στη διαδικασία. Αυτά, τα επισήμανε ο βουλευτής και επικεφαλής του αρμόδιου τομέα Κ. Χατζηδάκης, εκ μέρους της ΝΔ, εκφράζοντας βεβαίως τη θετική της γνώμη για τη ρύθμιση, καθώς η πολιτική της για την εξυπηρέτηση πρώτα και κύρια των μεγάλων επιχειρήσεων, ταυτίζεται με αυτήν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οσο για τις μικρές επιχειρήσεις που θα «διευκολύνονται» να ανοίξουν, η «μαύρη» συνέχεια εξασφαλίζεται με άλλες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εναντίον των μικρών ΕΒΕ και υπέρ των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ