Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Λεφτά... «βλέποντας και κάνοντας»

Πανέτοιμο... να παραδώσει τους κινηματογραφιστές στην καπιταλιστική αγορά είναι το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), με τις «ευλογίες» του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, όπως φάνηκε στη χτεσινή, πρώτη συνεδρίασή του, που έγινε στο ΥΠΠΟ-Τ.

Το ΔΣ - διορισμένο όλο από τον υπουργό - είναι κράμα «κοσμοπολιτισμού» και αγοράς, με αποκλεισμό των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων, πλην εκείνων που υποστηρίζουν τις επικίνδυνες για τους δημιουργούς κυβερνητικές επιλογές («Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», «Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου» κλπ.).

Ο υπουργός κυνικά μίλησε για... «εξαιρετικά σημαντική μέρα για τον ελληνικό κινηματογράφο και την Τέχνη, συνολικά, στην Ελλάδα» (!), όταν αυτό που επικρατεί είναι η λογική της «καμένης γης» και χαρακτήρισε την υποστήριξη του οπτικοακουστικού κεφαλαίου για το νέο νόμο «μεγάλο διάλογο με τον ελληνικό κινηματογράφο».

Είπε και άλλες ρητορικές «περικοκλάδες»... εκτός από το βασικό: Πόσα χρήματα θα λάβει το ΕΚΚ. Διότι αυτό θα εξαρτάται από την επιστροφή φόρου από τα εισιτήρια (σ.σ. από το πόσοι θα πάνε σινεμά) και πώς θα πάνε και οι άλλοι θεσμοθετημένοι πόροι του Κέντρου! Δεν είπε, βέβαια, ότι μέχρι τέλος του μήνα θα δώσει όσα χρωστά, ως υπουργείο, στο ΕΚΚ (1 εκατ. ευρώ και 500.000 ευρώ... για παραγωγές). Μάλλον... «ξέχασε» ότι στους θεσμοθετημένους πόρους προβλέπεται και «η ετήσια τακτική επιχορήγηση του ΥΠΠΟ-Τ».

Τέλος, θυμίζουμε ότι εκκρεμεί, από το Γενάρη, η καταγγελία των σωματείων προς την προηγούμενη διοίκηση του ΕΚΚ (σ.σ. πρόεδρος παραμένει ο Γ. Παπαλιός) για «επιλεκτική μοιρασιά» 1,2 εκατ. ευρώ, «χωρίς την έγκριση και απόφαση του ΔΣ».

Τα σωματεία ζητούν και από τον υπουργό «να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τους επιχορηγούμενους, ώστε η κινηματογραφική κοινότητα να γνωρίζει πού διατίθενται τα χρήματα των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ