Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Η συνείδηση ωριμάζει στις σκληρές αναμετρήσεις που έχουμε και που έρχονται

Σε εκδήλωση του ΚΚΕ στη Νομική Αθήνας, την περασμένη Τετάρτη, μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι διεθνείς εξελίξεις, η οικονομική καπιταλιστική κρίση και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Η ανάγκη οργάνωσης του φοιτητικού σπουδαστικού κινήματος σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό», είναι το θέμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και ολοκληρώνονται αύριο.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, μίλησε την περασμένη Τετάρτη στη Νομική ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναλύοντας τις αιτίες, τις συνθήκες και τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση.

Στις σημερινές συνθήκες, επισήμανε ο ομιλητής, «πρέπει να ενταθεί η πάλη, ο αγώνας. Πρέπει να ενισχυθεί αυτός ο αγώνας με νέες δυνάμεις, που έχουν απειρία, που έχουν ένα ριζοσπαστισμό, που δεν αντιλαμβάνονται στο βάθος, στην έκταση αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν πρωτοπορία. Πρέπει να δουλέψουμε με αυτόν τον κόσμο, πρέπει να κατανοηθεί με τι στόχους πάλης πρέπει να παλέψω σήμερα, γιατί πρέπει να συναντηθώ με την εργατική τάξη σαν φοιτητικό κίνημα, σαν κίνημα των αυτοαπασχολούμενων. Και φυσικά η κατανόηση ότι ο δρόμος αυτός δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε άλλη τάξη στην εξουσία, είναι μονόδρομος. Είναι μονόδρομος και απ' τη σκοπιά ότι, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να σκεφτούμε τι ετοιμάζεται για τα επόμενα χρόνια. Το "δούλοι των πολυεθνικών δε θα γίνουμε" είναι ένα σύνθημα παλιότερο της ΚΝΕ, το οποίο φυσικά έχει την αξία του, έχει καθημερινή χρήση στη σκέψη ενός νέου ανθρώπου, αν σκεφτεί σήμερα με τι όρους δίνει τη μάχη της μόρφωσης, με τι όρους και με τι κόστος η οικογένειά του τον στηρίζει, με τι όρους θα μπει αύριο στην αγορά εργασίας, αν μπει, όταν είναι στο 40% η ανεργία στην πρώτη ηλικία της νεολαίας, εργασιακής νεολαίας, με τι όρους θα πάρει σύνταξη, αν πάρει - σαράντα χρόνια εργάσιμου βίου πρέπει να έχει ο άλλος για να πάρει μια σύνταξη των 500 ευρώ, η οποία θα είναι βοήθημα - με τι όρους θα μεγαλώσει τα παιδιά του, θα κάνει οικογένεια.

Αυτά τα πράγματα πρέπει να μπουν σήμερα στη συζήτηση. Εμείς επιμένουμε να αναδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, προβάλλοντας μια σειρά ζητήματα σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Να σταθεί στα πόδια της στα πλαίσια ισότιμων σχέσεων συνεργασίας, έξω απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά με μια εξουσία που θα σχεδιάζει μια οικονομία που θα λειτουργεί για το λαό μας. Εδώ θα πρέπει να δουλέψουμε αυτά τα προτερήματα που έχει η χώρα μας, τα προτερήματα που έχει ο λαός μας, την εργατική τάξη, το επιστημονικό δυναμικό, την πληθώρα πρώτων υλών, σε μια σειρά κρίσιμα μεταλλεύματα, σε τομείς της μεταποίησης, σε τομείς της βιομηχανίας, πλούτος ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί, να διευρυνθεί, να μεγαλώσει για να δίνει σε όλους δουλειά, για να δίνει μόρφωση ισότιμη σε όλους, για να δίνει Υγεία, για να δίνει σύνταξη στα 60 και στα 55, για να μειώσει τον εργάσιμο χρόνο. Γιατί δεν μπορεί να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, με αυτά τα επιτεύγματα που έχει η επιστήμη, που έχει η τεχνολογία, που έχει η εφαρμογή στη βιομηχανία; Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει καλύτερες μέρες.

Το ζήτημα της εξουσίας είναι κρίσιμο. Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να μεταβάλλεται, να μένει πίσω, να μπαίνουν κάποια προσκόμματα μπροστά, κάποια σκαλοπάτια μπροστά, στη λογική να ωριμάσουμε τη συνείδηση. Η συνείδηση ωριμάζει στις σκληρές αναμετρήσεις που έχουμε και που έρχονται, στις συναρπαστικές στιγμές και μέρες που μπορούμε και που θα ζήσουμε. Είναι δεδομένο σήμερα ότι η κρίση διαμορφώνει όρους ώστε ευρύτερα λαϊκά τμήματα να μπουν στην πάλη. Οσα δε φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα και η οργή σταγόνα σταγόνα γεμίζει το ποτήρι. Μια σταγόνα αρκεί για να ξεχειλίσει. Δεν είναι αφαίρεση από μια σκληρή πραγματικότητα, από έναν αρνητικό συσχετισμό. Είναι επίγνωση του συσχετισμού, είναι επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν. Είναι επίγνωση του αρνητικού συσχετισμού ιδιαίτερα που υπάρχει στην εργατική τάξη, αλλά είναι και μια γραμμή για να ανατρέψεις αυτό το συσχετισμό.

Το ίδιο ισχύει και σε σας, στο δικό σας αγώνα που κάνετε, επιβαρυμένος αυτός ο αγώνας από μια άθλια κατάσταση που υπάρχει στο φοιτητικό κίνημα, με απουσία όρων λειτουργίας. Μια λειτουργία μέσα από την οποία μπορείς με καλύτερους όρους να αντιπαρατεθείς, να κάνεις διαπάλη, να βάλεις στον αγώνα ευρύτερα τμήματα που είναι στην άκρη, που είναι στη μπάντα, που είναι αντιμέτωπα με την καθημερινή χειραγώγηση της άρχουσας τάξης. Δε συμμετέχουν στις συνελεύσεις, κυνηγάνε το μάθημα να τελειώνουν γρήγορα, γιατί πιέζονται για να τελειώσουν γρήγορα, προσπαθούν να βρουν μια ατομική διέξοδο, για να πάρουν κάποια περισσότερα πλεονεκτήματα, για να ακουμπήσουν αύριο στην παραγωγή. Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να δει και η ΚΝΕ τα δικά της καθήκοντα».

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ που είναι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο είναι:

Σήμερα, Τρίτη

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (αίθουσα Β κεντρικού κτιρίου), στις 11.00. Ομιλητής ο Σταύρος Σκουλής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο, Τετάρτη

Στη Φυσικομαθηματική (αμφιθέατρο Αρίσταρχος), στις 12.30. Ομιλητής ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο ΤΕΙ Αθήνας (αμφιθέατρο Πληροφορικής), στις 13.00. Ομιλητής ο Γιάννης Πατσής, γραμματέας Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ.

Στις σχολές Υγείας (αμφιθέατρο Μικροβιολογίας) στις 14.00. Ομιλήτρια η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ