Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
«Διαμεσολάβηση» της Αφρικανικής Ενωσης εν μέσω μαχών

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, παρά την αποδοχή από τον Καντάφι της πρότασης κατάπαυσης του πυρός

Χτυπημένο άρμα μάχης από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
Χτυπημένο άρμα μάχης από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Με διστακτικότητα υποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη, χτες, την αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης που κομίζει έναν «οδικό χάρτη» κατάπαυσης του πυρός, με τον οποίο διατείνεται ότι έχει συμφωνήσει ο συνταγματάρχης Καντάφι. Μετά το πέρας των πρώτων επαφών, ένας εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ο Σαμσεντίν Αμπντελμάουλα δήλωσε ότι οι προτάσεις της Αφρικανικής Ενωσης θα εξεταστούν προσεκτικά, συμπληρώνοντας, όμως, ότι για το Συμβούλιο η απομάκρυνση του Καντάφι και του στρατού από τους δρόμους είναι προϋποθέσεις αποδοχής των προτάσεων.

Ενώ οι επαφές στη Βεγγάζη συνεχίζονταν, οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» που κόμισε στη Λιβύη η 5μελής αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Ν. Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα και τους ομολόγους του από το Μάλι, τη Μαυριτανία, το Κονγκό - Μπραζαβίλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγκάντα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει επιβολή άμεσης εκεχειρίας, διασφάλιση απρόσκοπτης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας παντού, παροχή προστασίας σε όλους τους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στη χώρα, έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην ηγεσία Καντάφι και στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, με στόχο την κατάληξη ενός πολιτικού πλαισίου και τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Η παρέμβαση της Αφρικανικής Ενωσης, καθώς και το ακριβές περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» που προτείνει, φέρονται να έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκπρόσωπος της 5μελούς αντιπροσωπείας δήλωνε, αργά το βράδυ της Κυριακής, στην Τρίπολη μετά από την πολύωρη συνάντηση με τον Καντάφι ότι ο «οδικός χάρτης» έγινε δεκτός. Αρνήθηκε, όμως, ν' απαντήσει αν ο Καντάφι αποδέχεται το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από την εξουσία, αρκούμενος να δηλώσει ότι «συζητήθηκε εκτενώς και αυτό το ζήτημα». Από την άλλη πλευρά, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, χτες, σχολιάζοντας τις ίδιες πληροφορίες περί του περιεχομένου της πρότασης, δήλωνε ότι «οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο είναι αναγκαίες για την προστασία αμάχων. Εφόσον επικρατήσει πλήρης ηρεμία και οι άμαχοι είναι ασφαλείς, τότε θα τερματιστούν», αφήνοντας, φυσικά, με τον τρόπο αυτό ανοιχτή «την πόρτα» για κάθε είδους πρόσχημα έτσι ώστε το μακελειό να συνεχιστεί επ' αόριστον. Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον.

Γκρίνια για το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, σκληρότατες μάχες μαίνονταν και χτες στην Ατζνταμπίγια, όπου έχει μεταφερθεί, μετά την Μπρέγκα, το επίκεντρο των συγκρούσεων ως αποτέλεσμα της νέας υποχώρησης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Από την Κυριακή το βράδυ, οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί έγιναν ακόμη πιο έντονοι, με στόχο κυρίως τις δυνάμεις του Καντάφι. Σύμφωνα πάντα με ΝΑΤΟικές πηγές, καταστράφηκαν δεκάδες τανκς τόσο στην Ατζνταμπίγια όσο και στη Μιζράτα, η οποία παραμένει ουσιαστικά πολιορκημένη και πεδίο μαχών εδώ και έξι εβδομάδες! Της εντατικοποίησης των βομβαρδισμών προηγήθηκαν οι αλλεπάλληλες επικριτικές, για το ΝΑΤΟ, δηλώσεις εκπροσώπων των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίοι, έχοντας πλήρως εγκαταλείψει τα περί ανεξάρτητης δράσης και μη παρέμβασης ξένων δυνάμεων, κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ ότι «δεν πλήττει αρκετά τις δυνάμεις του Καντάφι (!) και δεν βοηθά όσο πρέπει, αεροπορικώς, τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις»! (Υπενθυμίζεται έστω και για τους τύπους ότι η απόφαση 1973 του ΟΗΕ αφορά μόνο στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και στην προστασία των αμάχων). Επίσης, εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών κατήγγειλαν ότι τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον 4 άνθρωποι (μαχητές) έχασαν τη ζωή τους από «λάθος στόχευση των ΝΑΤΟικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ