Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ» - «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ»
Ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οδηγούνται στο κλείσιμο

Εξέλιξη - προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει στα άλλα δημόσια νοσοκομεία και στις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων (φωτ.) χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου (ένθετη φωτ.)
Στη συγκέντρωση των εργαζομένων (φωτ.) χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου (ένθετη φωτ.)
Στην αναστολή λειτουργίας και στο κλείσιμο οδηγεί η κυβέρνηση τα Νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», αφού η πολιτική που υπηρετεί θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου. Εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχουν για τη λαϊκή οικογένεια οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την απόλυτη πρόσδεση των δημόσιων ιδρυμάτων Υγείας στη λογική της «ανταγωνιστικότητας».

Την περασμένη Πέμπτη, συνεδρίασαν οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων και ανακοίνωσαν ότι «αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις εφημερίες και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των υποχρεώσεών τους για λειτουργικές δαπάνες και για μισθοδοσία προσωπικού».

Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν η προδιαγεγραμμένη συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης που δε χρηματοδοτεί τα δύο νοσοκομεία σε σημείο να μην υπάρχουν ούτε φάρμακα για τη νοσηλεία των ασθενών και τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Αποτελεί κομμάτι της πολιτικής των περικοπών, των συγχωνεύσεων και καταργήσεων νοσοκομείων που προωθούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, που αποποιείται την κρατική ευθύνη για τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα το δικαίωμα των εργαζομένων στην Υγεία. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία αποτελεί προμήνυμα για το τι θα επακολουθήσει και με τα άλλα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ.

Χωρίς φάρμακα και τρόφιμα για τους ασθενείς!


Τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και εκπαίδευση στους φοιτητές στους τομείς της γυναικολογίας, της ψυχιατρικής και νευρολογίας, οδηγήθηκαν στο κλείσιμο απ' τη διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης της Υγείας και Παιδείας που υλοποιούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ.

Στο «Αιγινήτειο» η κρατική επιχορήγηση απ' τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας μειώθηκε από 16,7 εκατ. ευρώ το 2009 σε 12,8 εκατ. ευρώ το 2010. Η επιχορήγηση που προϋπολογίστηκε για το 2011 είναι και αυτή μειωμένη στα 11,2 εκατ. ευρώ και ακόμη το νοσοκομείο δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου το 2010 προς τους προμηθευτές (φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια) ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Οι προμηθευτές σταμάτησαν την προμήθεια υλικών και φαρμάκων και το νοσοκομείο αντιμετωπίζει εδώ και μεγάλο διάστημα τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και υγειονομικό υλικό, ακόμα και σε τρόφιμα για τη σίτιση των νοσηλευόμενων ασθενών.

Στην ίδια οριακή κατάσταση βρίσκεται και το «Αρεταίειο», στο οποίο πραγματοποιούνται μια σειρά εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων και επεμβάσεων χειρουργικής και γυναικολογικής ογκολογίας - παθολογίας, οι οποίες δεν πραγματοποιούνται σε αυτό τον αριθμό σε κανένα άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας.

Κινητοποιήθηκαν ενάντια στο κλείσιμο

Αντιδρώντας στη διάλυση των νοσοκομείων οι εργαζόμενοί τους πραγματοποίησαν χτες κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και απέκλεισαν συμβολικά την οδό Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά από το «Αρεταίειο».

Οι καταγγελίες τους ήταν συγκλονιστικές: «Η κατάσταση είναι τραγική. Ασθενείς που παίρνουν τα φάρμακά τους κάθε μήνα απ' το νοσοκομείο έρχονται να τα πάρουν και δεν έχουμε να τους τα δώσουμε να συνεχίσουν τη θεραπεία τους». «Στα εξωτερικά ιατρεία εξετάζεται ο κόσμος και αν χρειαστεί εισαγωγή τους παραπέμπουμε σε άλλα νοσοκομεία γιατί δεν έχουμε φάρμακα και υλικά να τους νοσηλεύσουμε». «Αντιμετωπίζουμε τεράστια έλλειψη φαρμάκων πρώτης ανάγκης για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά, οι μυασθένειες». «Το 2010 επισκέφτηκαν 27.000 ασθενείς νευρολόγο ή ψυχίατρο στα εξωτερικά ιατρεία του "Αιγινήτειου". Αν κλείσει το νοσοκομείο πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι;». «Εδώ και δύο βδομάδες οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σιτίζονται κυρίως με ζυμαρικά γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο στις αποθήκες».

Στην κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων συμμετείχαν εκπρόσωποι και συνδικαλιστές από: ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», Συνδικάτα: Οικοδόμων Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας - Χαρτονοποιίας, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής, Εργαζομένων στο Ξύλο, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Εργαζομένων στην Ενέργεια. Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Ομοσπονδίες: Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Φαρμάκου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, Αγωνιστικό Μέτωπο ΕΛΤΑ. Επίσης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δημόσιο τομέα και ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) Μανώλης Δανδουλάκης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου. Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κερδοσκοπική μετάλλαξη των νοσοκομείων και η αυτονόμησή τους από την κρατική χρηματοδότηση, οι συγχωνεύσεις, τα λουκέτα σε νοσοκομεία. «Θέλουν να καταργηθεί πλήρως η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, να μετατραπούν σε αυτόνομες - αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που θα εισπράττουν απ' τους ασφαλισμένους και ασθενείς. Θέλουν και προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να είναι πάμφθηνοι. Θέλουν με τις συγχωνεύσεις να έχουν μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες για να κάνουν οικονομίες κλίμακας και να έχουν αντίστοιχα ποσοστά κέρδους. Ετσι διευκολύνουν και την παραπέρα είσοδο των μεγάλων επενδυτικών παικτών και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στη λειτουργία και διαχείριση των νοσοκομείων», είπε μεταξύ άλλων. Κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τα κριτήρια της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας στη λειτουργία των νοσοκομείων, να παλέψουν με τους άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, υψηλού επιπέδου για όλο το λαό, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας.

Ακολούθησε πορεία των εργαζομένων στους γύρω δρόμους με συνθήματα: «600 δισ. φυλάνε στην Ελβετία και στην Ελλάδα κλείνουν νοσοκομεία», «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», κ.ά.

«Διαβεβαιώσεις» για... μείωση του λειτουργικού κόστους

Οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων τις προηγούμενες μέρες είχαν επικοινωνία με εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του «Αιγινήτειου» ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι το νοσοκομείο είναι αμφίβολο αν θα αντέξει ως το τέλος του χρόνου.

Ομως, χτες, μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Αρεταίειο και Αιγινήτειο, και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη». Επίσης, ότι έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Γενάρης - Απρίλης), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους. Το υπουργείο Υγείας τήρησε «σιγήν ιχθύος»...

Ανακοινώσεις ενάντια στο κλείσιμο των δύο νοσοκομείων κυκλοφόρησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, η ΟΕΝΓΕ, πολιτικά κόμματα κ.ά.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα νέα κινητοποίηση στις 9 π.μ. και πορεία στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασφυκτική η κατάσταση, ούτε κλιματισμός μέσα στον καύσωνα (2023-07-12 00:00:00.0)
Ακόμη και φάρμακα και σύριγγες αγοράζουν οι ασθενείς! (2012-06-14 00:00:00.0)
Ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σε 4 νοσοκομεία τη Δευτέρα (2011-05-07 00:00:00.0)
Δραματικές και επικίνδυνες καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία (2011-04-27 00:00:00.0)
Εκρυθμη κατάσταση λόγω «μετασχηματισμού» (2005-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ