Κυριακή 17 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Επίκαιρος Κολτές στο «Μεταξουργείο»

«Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση» τιτλοφορείται ο πολυπαιγμένος σε πολλές χώρες θεατρικός μονόλογος του - πολύ σημαντικού, πρόωρα χαμένου, όλο και πιο επίκαιρου στη σημερινή κοινωνία περιθωριοποίησης του ανίσχυρου ανθρώπου - Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Μπερνάρ - Μαρί Κολτές, που ανέβασε (χτες) το θέατρο «Μεταξουργείο».

Ο Κολτές στο μονόλογο αυτό επικεντρώνεται στην τραγωδία της μοναξιάς και το σκληρό βίωμα του περιθωρίου. Παρουσιάζει τον μοναδικό ήρωά του ανυπεράσπιστο, μοναχικό, άφραγκο και, κυρίως, ξένο από όλους και όλα, να «περιπλανάται» και να κεραυνοβολεί το συνομιλητή του μεταφέροντάς του εικόνες από το σκληρό παρελθόν του. Το σύστημα που οδηγεί στη μοναξιά του περιθωρίου αποτελεί το βασικό «κατηγορώ» του συγγραφέα.

Η μετάφραση είναι της Μάγιας Λυμπεροπούλου, η σκηνοθεσία του Αντυ Παπαδημητρίου, η μουσική του Θέμη Τελόγλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Δημήτρη Πρεβέ, ο φωτισμός του Βλάσση Σκουλή. Κίνηση και φωνή Μαριάνθης Κυρίου. Παίζει ο Κώστας Ανταλόπουλος.

Η σκηνοθεσία εστιάζει στον πυρήνα της κοινωνικής δομής. Στόχος της είναι η απόδοση της ωμότητας του λόγου του Κολτές. Λόγος που αναδεικνύει την αίσθηση του «ξένου» στο εσωτερικό του καθενός μας. Το έργο αφορά ένα μοναχικό άνδρα, που κάποια βροχερή νύχτα νιώθει την ανάγκη να μιλήσει σε έναν άγνωστο, να «περιπλανηθεί» σε αναμνήσεις και βιώματά του γεμάτα από «σκοτεινά» συναισθήματα. Η μοναξιά, το περιθώριο και η υπερβατική ανάγκη του ανήκειν αποτελούν πανανθρώπινα βιώματα. Ο ηθοποιός που μονολογεί καλείται να δημιουργήσει την εντύπωση πώς υπάρχει και ο «Αλλος», ο ακροατής της αφήγησής του. Θα δοθούν 17 παραστάσεις κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα (21.00). Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ, φοιτητικό 10. Στις 23, 24, 25/4 δεν θα δοθούν παραστάσεις, λόγω Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ