Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Φτωχαίνουν το λαό για τα μονοπώλια

Νέο πεσκέσι στην πλουτοκρατία με ακόμη 75 δισ. ευρώ. Σχεδιάζουν και την επιχείρηση «ελεγχόμενης πτώχευσης», με γερό «κούρεμα» στο κρατικό χρέος

Η ομοβροντία από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, η βάρβαρη κλιμάκωση της επόμενης φάσης για τα χρόνια 2011 μέχρι και 2015 έρχεται για την τελική επικύρωση στο Υπουργικό Συμβούλιo και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο ή μεθαύριο. Τα νέας κοπής πακέτα έχουν αποφασιστεί ήδη από πέρσι, αποτελούν μέρος από το συνολικό σχέδιο κλιμάκωσης απέναντι στο λαό και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Με τα συγκεκριμένα μέτρα, που θα πάρουν τη μορφή νόμου, προβλέπονται και αλλεπάλληλες «επικαιροποιήσεις», και για το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής» τo αργότερο μέχρι το μήνα Σεπτέμβρη κάθε χρονιάς, προκειμένου να «διορθώνουν» τυχόν «αποκλίσεις» της αντιλαϊκής πολιτικής με πρόσθετα μέτρα!

Τουλάχιστον, ακόμη 25 δισ. ευρώ (23 δισ. με βάση το πρόγραμμα συν 2 δισ. από τις αποκλίσεις του 2011) από νέα πακέτα φόρων και καρατομήσεις δαπανών που αφορούν στην ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και ακόμη πάνω από 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις - μαμούθ και το μαζικό ξεπούλημα, συνολικά 75 δισ. ευρώ είναι το προσφερόμενο πεσκέσι στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Ολα μαζί, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, προορίζονται αποκλειστικά για τις ανάγκες των μονοπωλίων, τους μεγαλοπιστωτές του κράτους και τα άλλα αρπακτικά, αυτούς τους γύπες που έγκαιρα οσμίστηκαν και τώρα τριγυρνάνε γύρω από την προσφερόμενη λεία.


Οι πλουτοκράτες, μαζί και οι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, γνωρίζουν, από πρώτο χέρι, τις χοντρές αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική τους. Το υπουργείο Οικονομικών, μετά από τις προηγούμενες φουρνιές τρανταχτών ανατιμήσεων σε κάθε είδους αντιλαϊκούς φόρους, έρχεται τώρα να «διαπιστώσει» τις νέες ...«αστοχίες» και... «αποκλίσεις», το γεγονός ότι η μάζα των φόρων που τελικά καταφέρνουν να μπάσουν στο κρατικό ταμείο είναι χαμηλότερη σε σχέση και με αυτή, που αποσπούσαν πέρσι τέτοιον καιρό, δηλαδή πριν και από την εφαρμογή του μνημονίου τους!

Με το λαό πτωχευμένο, η τέτοια εξέλιξη είναι η απόλυτα φυσιολογική συνέχεια και συνέπεια των επιλογών κυβέρνησης - τρόικας για αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας. Στην κυριολεξία, «παίζουν τα ρέστα τους» και το παιχνίδι είναι κατάφορα στημένο: Από τη «μια πλευρά», η κυβέρνηση - μετά από τις μεταξύ τους συνεννοήσεις - τους προσφέρει στο πιάτο το μεγαλύτερο δυνατό, από όσα οι μεγαλοπιστωτές ποντάρουν να μαζέψουν από τις πληρωμές των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Για την ώρα εξυπηρετούν, στο ακέραιο, τους παλαιούς πιστωτές και μέσα από τις εκταμιεύσεις των μηχανισμών στήριξης της πλουτοκρατίας, από τα 110 δισ. ευρώ, τα τοκογλυφικά δάνεια των ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο επόμενο διάστημα με το κρατικό χρέος να απογειώνεται στο 170% και 180% του παραγόμενου ΑΕΠ, το «κούρεμα», η συνολική, δηλαδή, αναδιαπραγμάτευση - αναδιάρθρωση του χρέους και η απαξίωση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων θα πέσει όπως το ώριμο φρούτο. Η αποκομιδή της λείας τους είναι απλά θέμα χρόνου, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλείσει και το «ανεξέλεγκτο» της διαδικασίας.

Τα επιτελεία της πλουτοκρατίας έχουν ήδη προχωρήσει σε πολύ συγκεκριμένους υπολογισμούς μέχρι και για το ακριβές ποσοστό του κουρέματος:

Τις προάλλες τα επιτελεία των τραπεζών Εθνικής και Αlpha σε δύο διαφορετικές εκθέσεις «αποκάλυπταν» ότι το «κούρεμα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - για λόγους χορήγησης κεφαλαίων στις ντόπιες τράπεζες - φτάνει στο 30% των κρατικών ομολόγων που βάζουν για ενέχυρο.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η συμπεριφορά των τραπεζών προς αδύναμους ή και πτωχευμένους οφειλέτες τους είναι μια μικρογραφία αυτών που συμβαίνουν γύρω από το κρατικό χρέος που απαιτούν οι τραπεζίτες - μεγαλοπιστωτές, πίσω από τους οποίους υπάρχουν και κεφάλαια - πελατών τους - «επενδυτών», όπως βιομηχάνων, εφοπλιστών κ.ά.

Στην αδηφαγία των μονοπωλίων

Το αντιλαϊκό ξεσάλωμα έχει συνέχεια με τη συρρίκνωση και κατάργηση σειράς «φοροελαφρύνσεων» για μισθωτούς - συνταξιούχους - αυτοαπασχολούμενους. Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι εξετάζουν «όλες τις φοροελαφρύνσεις από μηδενική βάση». Το νομοθέτημα πηγαίνει για ψήφιση στη Βουλή το Σεπτέμβρη για να πιάσει τα λαϊκά εισοδήματα από το 2012. Μαζί με τις νέες τρανταχτές ανατιμήσεις σε φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης, άλλοι ειδικοί φόροι) προχωρούν τώρα και σε αύξηση των φόρων για τους ήδη καρατομημένους μισθούς και συντάξεις. Οι ίδιοι προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν σε «τσεκούρι» ή και στην πλήρη κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων σε εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, δηλαδή στις δαπάνες των νοικοκυριών που μέχρι σήμερα αναγνωρίζονται και που «μετριάζουν» τη φορο-ληστεία.

Υγεία: Μέχρι τέλος Μάη θα έχουν συντάξει την τελική έκθεση «για τις μορφές πολιτικής και τους ποσοτικούς στόχους» για τις δαπάνες Υγείας (νοσήλια, φάρμακο), την κρατική χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας κ.ά. Το «χρονοδιάγραμμα δράσης» θα το έχουν «υιοθετήσει» το αργότερο μέχρι τον Ιούνη. Τα ποσά που κόβονται φτάνουν στο 1% του ΑΕΠ ή σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των προηγούμενων «εξοικονομήσεων» που πέτυχαν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Καρατόμηση κοινωνικών δαπανών: Στο μάτι έχουν βάλει μέχρι και τα επιδόματα ανεργίας, που και οι ίδιοι τη βλέπουν να απογειώνεται σε αστρονομικά ύψη. Το αντιλαϊκό σχέδιο ανακοινώνεται μέχρι τέλος Ιούλη και εφαρμόζεται μαζί με τα άλλα πακέτα του προϋπολογισμού από το 2012. Είναι απόλυτα αποφασισμένοι να συνδέσουν τα κάθε είδους «κοινωνικά επιδόματα» με τα όρια της επίσημης φτώχειας (6.900 ευρώ), δηλαδή μόνο για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της εξαθλίωσης που γεννά η πολιτική τους. Και για το συγκεκριμένο υπάρχει ειδική πρόβλεψη στην... «έκθεση προόδου» του ΔΝΤ, προσδιορίζοντας το τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα από 1% μέχρι 2% του ΑΕΠ, δηλαδή από 2,3 δισ. μέχρι 4,6 δισ. ευρώ! Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η καρατόμηση στα επιδόματα ανεργίας, στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, στα επιδόματα πολυτέκνων κ.ά.

Ευρύτερος δημόσιος τομέας: Ετοιμάζουν μαζικά λουκέτα, συγχωνεύσεις και απολύσεις με βάση τις νόρμες κερδοφορίας των μονοπωλίων, με πρώτο «ορόσημο» τη μελέτη που θα ανακοινώσουν μέχρι τον Ιούλη. Η κλιμάκωση των μέτρων ξεκινάει πριν από το τέλος του 2011. Στόχος, να «ευθυγραμμιστεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων με εκείνη των επιτυχημένων ιδιωτικών εταιρειών και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Τα... σπασμένα φορτώνονται και στα λαϊκά νοικοκυριά, με νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια.

Μέχρι τέλος Ιούνη προχωρά το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο, που ανάμεσα σε άλλα καρατομεί τους μισθούς, αυτή τη φορά και με το κόλπο της σύντμησης των κλιμακίων με βάση τα έτη δουλειάς, καθώς και με τις παραπέρα περικοπές των λεγόμενων επιδομάτων.

Συντάξεις: Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2011 θα «υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από 1η Γενάρη του 2012 με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία», για τα οποία επίσης δρομολογούν συγχωνεύσεις. Δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσουν στα επικουρικά, ομολογώντας πως «διατηρούμε την ετοιμότητά μας να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριότερων συνταξιοδοτικών ταμείων».

Ο άλλος δρόμος

Η απάντηση στην πτώχευση του λαού που φέρνει η πολιτική σε όφελος των μονοπωλίων, είναι το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης αποκλειστικά και μόνο σε όφελος του λαού και για την ολόπλευρη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε στηρίζεται στην υπεραφθονία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, που λυμαίνονται τα σαπρόφυτα οι καπιταλιστές. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις του ΚΚΕ, που έγκαιρα έχει επισημάνει ότι το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, προϋποθέτει μέτρα και πολιτική ενάντια στο κεφάλαιο, μέτρα που θα ενεργοποιούν τις εφεδρείες της κοινωνίας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε όφελος του λαού.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ