Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Θωρακίζεται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Το νομοσχέδιο για τα απόβλητα συζητήθηκε χτες σε συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα και με την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος, η ΚΕΔΚΕ αρκέστηκε σε μια σειρά επιμέρους παρατηρήσεων επί του νομοσχεδίου, ομοφωνώντας ως προς το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις του.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπ. Ζιώγας, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με το σχέδιο νόμου ενσωματώνεται, στην ουσία μεταφέρεται αυτούσια, στο εθνικό δίκαιο η αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή οδηγία της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων. Εξηγώντας ακολούθως πως μέσα από το νομοσχέδιο «επιτυγχάνεται» η «αξιοποίηση», από το κεφάλαιο, των αποβλήτων σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και του πενιχρού εισοδήματος των εργαζομένων, ο Μπ. Ζιώγας υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι με το νομοσχέδιο:

Θωρακίζεται και νομοθετικά η ιδιωτικοποίηση, σε όλα τα επίπεδα, του τομέα των δημοτικών απορριμμάτων. Αφαιρείται από την Τοπική Διοίκηση το αποκλειστικό μέχρι σήμερα της αρμοδιότητας της διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων. Κατοχυρώνεται η συμμετοχή ιδιωτικών φορέων και στη συλλογική αποβλήτων, χωρίς να εξαιρούνται από αυτή τα δημοτικά απόβλητα. Αναβαθμίζεται η ενεργειακή καύση. Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων μετακυλίεται στα λαϊκά στρώματα μέσω της τιμής των πωλούμενων προϊόντων τους. Ολο το αυξημένο κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων μεταφέρεται με προηγούμενο νόμο του 2010 στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Επιπλέον, νομιμοποιείται η ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου στη ρύπανση, καθώς «μπορεί (!) να επιτρέπεται» η ανάμειξη των επικινδύνων με μη επικίνδυνα απόβλητα. Επιδιώκεται, το σύνολο σχεδόν των αποβλήτων της Αττικής να συνεχίσει να διατίθεται/επεξεργάζεται στο ασφυκτικά βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο καθώς απαγορεύει και διά νόμου την αναζήτηση υποψήφιων χώρων και σε περιοχές εκτός Αττικής.

  • Τη δραματική οικονομική κατάσταση των δήμων διαπίστωσε για άλλη μια φορά η ΚΕΔΚΕ. Χτες, το ΔΣ της Ενωσης αποφάσισε το 24ωρο κλείσιμο των δήμων σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί σε έτερη συνεδρίαση στις 4 Μάη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ