Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ορέγεται κυβερνητικό ρετουσάρισμα στον καπιταλισμό

Τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου που θα αναλάβει να προωθήσει τον ΣΥΝ στα ενδότερα της διαχείρισης του συστήματος, προτείνει η ΠΓ του κόμματος. Σε προχτεσινή ανακοίνωση, αποσαφηνίζει πλήρως ότι η στόχευση περιορίζεται στην αλλαγή της κυβέρνησης, καθώς όπως αναφέρει: «Το κύριο σήμερα είναι να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική (...) που θα επιδιώκει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της ίδιας της κυβέρνησης και θα προωθεί την ιδέα κυβερνητικής λύσης από ένα συνασπισμό δυνάμεων με βάση ένα κοινό αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα».

Δεν απαντά βεβαίως πουθενά η ανακοίνωση αυτή στο πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα στο πεδίο της πολιτικής, όταν στο πεδίο της οικονομίας κυριαρχεί η σαπίλα του καπιταλισμού, η βαρβαρότητα των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής και η ληστρική υφαρπαγή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι από μια χούφτα κηφήνες που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα παραγωγής.

Η ΠΓ του ΣΥΝ απευθύνει την πρόταση αυτή αναβίωσης της ξοφλημένης ιδέας της κεντροαριστεράς, στις «δυνάμεις της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής, της ριζοσπαστικής οικολογίας, ομάδες και πολιτικά πρόσωπα, προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και που στέκονται από προοδευτική σκοπιά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική». Απ' τους αποδέκτες της πρότασης απουσιάζει η «λαϊκή δεξιά», στην οποία απευθυνόταν το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του ΣΥΝ, ενώ άγνωστο παραμένει το ποιους ακριβώς έχουν κατά νου, όταν μιλάνε για ομάδες και πολιτικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ που στέκονται από προοδευτική σκοπιά ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Η ΠΓ του ΣΥΝ προβάλλει σαν παράδειγμα προς μίμηση τα τεκταινόμενα στην Πορτογαλία, όπου το ΚΚ και το «Μπλόκο» συζητούν για κοινή δράση. Παράδειγμα προς μίμηση βέβαια για την ηγεσία του ΣΥΝ αποτέλεσαν κατά καιρούς κι άλλα εγχειρήματα σε χώρες της Ευρώπης, που αποπροσανατολίζοντας τους λαούς για τη δήθεν δυνατότητα φιλολαϊκής πολιτικής στον καπιταλισμό, τους έδεσαν χειροπόδαρα και εφάρμοσαν πάνω τους τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Ενισχυτικά στα παραπάνω, τον περασμένο Γενάρη, στην ιστοσελίδα που διατηρεί ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναρτήθηκε άρθρο του Τ. Κανταρά, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, όπου διαπίστωνε ότι το πορτογαλικό «Μπλόκο μπλοκαρίστηκε στην κεντροαριστερά», καθώς στις προεδρικές εκλογές στήριξε μαζί με το μέχρι τώρα κυβερνών κόμμα του Σόκρατες κοινό υποψήφιο, βουλευτή του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος. Μάλιστα, ο αρθρογράφος επεσήμανε πως «οι εξελίξεις αυτές αφορούν και το ΚΕΑ, του οποίου το Μπλόκο αποτελεί μία από τις 3-4 βασικές του συνιστώσες».

Κι ενώ η ηγεσία του ΣΥΝ ρητορεύει περί «ενότητας», η οργάνωση «Ξεκίνημα» ανακοίνωσε χτες ότι παύει να αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει «είναι γνωστό το τι γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τα σχόλια περιττεύουν», ενώ για την «επανεκκίνηση» του σχήματος σχολιάζει «δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση, υπάρχει μία τεχνητή συγκόλληση (...) πρόκειται για "λυκοφιλία"». Τέλος, προσάπτει στον ΣΥΝ ότι οι θέσεις του είναι «οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ» και «σημαντικών τμημάτων των πιο παραδοσιακών εκπροσώπων του κατεστημένου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ