Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Σε καθεστώς γαλέρας
  • Με νόμο προβλέπεται η αξιοποίησή τους εκτός από τα σχολεία και σε άλλες υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων
  • Κινητοποιήσεις στην Ηλιούπολη από τις απλήρωτες συμβασιούχες καθαρίστριες

Στην περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας των καθαριστριών και καθαριστών των δημοσίων σχολείων, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο και τα κενά που δημιουργούνται από τις απολύσεις συμβασιούχων, στοχεύει η κυβέρνηση καθώς με διάταξη που πέρασε στον πρόσφατο νόμο για τη φοροδιαφυγή (Ν. 3943/11) - και με πρόσχημα την περίοδο την οποία τα σχολεία είναι κλειστά (Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι) - προβλέπει ότι οι καθαριστές και οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων θα απασχολούνται και σε άλλες υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αυτών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 του νόμου, στην παράγραφο 11α αναφέρεται: «Στο τέλος της παραγράφου 1 περίπτωση α.i του άρθρου 18 του ν. 3870/2010 (ΦΕΚ 138 Α') προστίθεται εδάφιο, ως εξής: "Το ανωτέρω προσωπικό, κατά το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, απασχολείται για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου Δήμου, καθώς και Ν.Π.Δ.Δ. αυτού"».

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στον κλάδο, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από αυτή την προσπάθεια «να βγάλει από τη μύγα ξίγκι». Η εξέλιξη αυτή βεβαίως εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για την υγιεινή των ίδιων των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών, καθώς οι καθαριστές και οι καθαρίστριες στα σχολεία τις μέρες που αυτά κλείνουν κάνουν τη γενική καθαριότητα των σχολείων που ούτως ή άλλως όταν λειτουργούν τα σχολεία δεν μπορούν να κάνουν. Οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν άδεια αυτές τις μέρες, καθώς η άδεια που δικαιούνται είναι 25 μέρες και η χρήση τους μπορεί να γίνει μόνο όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

Σε κινητοποιήσεις οι καθαρίστριες στην Ηλιούπολη

Στη δεύτερη βδομάδα κινητοποιήσεων βρίσκονται οι καθαρίστριες, με συμβάσεις έργου στα σχολεία του Δήμου Ηλιούπολης, καθώς οι περισσότερες εξακολουθούν να είναι απλήρωτες από το Σεπτέμβρη του 2010! Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών 8ο και 17ο αποφάσισαν και έκλεισαν τα σχολεία από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις καθαρίστριες, αλλά και διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω και της έλλειψης προσωπικού στην καθαριότητα.

Οι εργαζόμενες απέχουν από την εργασία τους από την Παρασκευή 1 Απρίλη μέχρι και τώρα έχοντας μπροστάρη και οργανωτή του αγώνα τους το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης. Φθάνουν τις 27 και μέχρι χτες πληρώθηκαν μόνο για τους πρώτους τρεις μήνες (Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη) οι 16. Παίρνουν ψίχουλα αντί για μισθούς. Αρκεί να ειπωθεί ότι μια καθαρίστρια για να καθαρίζει 17 αίθουσες τη μέρα παίρνει 425 ευρώ το μήνα! Συνολικά οι συνθήκες εργασίας είναι ακόμα πιο βάρβαρες καθώς οι καθαρίστριες μαζί με τις μόνιμες στο συγκεκριμένο Δήμο φθάνουν τις 59 για να καθαρίσουν 22 Νηπιαγωγεία και 22 Δημοτικά, οκτώ Γυμνάσια και έξι Λύκεια, δύο ΙΕΚ, ένα Επαγγελματικό Λύκειο και ένα σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο! Με άλλα λόγια, μερικές δεκάδες εργαζόμενοι με άθλιες εργασιακές σχέσεις και μισθούς έχουν επιφορτιστεί να καθαρίζουν εκατοντάδες αίθουσες και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (συμπεριλαμβάνονται κοινόχρηστοι χώροι και τουαλέτες). Παράλληλα, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής που πρέπει να υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους που φιλοξενούν χιλιάδες παιδιά.

Να σημειωθεί ότι συμβασιούχες πληρώνονται μέσω των σχολικών επιτροπών από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, το Ιδρυμα έχει ειδοποιήσει ότι αρχικά θα δώσει μόνο το 30% του απαιτούμενου ποσού για τις αμοιβές των καθαριστριών και το υπόλοιπο 70% θα το δώσει μετά το τέλος της σύμβασης έργου, δηλαδή στα μέσα του καλοκαιριού!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχθρική η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στα δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών (2023-08-11 00:00:00.0)
Ευθύνες κυβέρνησης - δημοτικών αρχών για τις ελλείψεις στην καθαριότητα (2020-09-02 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση για την καθαριότητα των σχολείων (2020-05-08 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις καθαρίστριες στα σχολεία (2016-02-19 00:00:00.0)
Νέα απεργία από τις καθαρίστριες σχολείων (2015-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ