Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
IΑΠΩΝΙΑ
Υπεραιωνόβιος αυτόχειρας λόγω εκκένωσης μολυσμένων περιοχών

TOKIO.--

Ενας 102χρονος άνδρας προτίμησε να αυτοκτονήσει παρά να εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω της πρόσφατης διεύρυνσης της ζώνης των υπό εκκένωση περιοχών εξαιτίας των υψηλότατων επιπέδων ραδιενέργειας, που καταγράφονται πλέον στα 40 (από τα αρχικά 20) χλμ. πέριξ του πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

«Δε φεύγω! Προτιμώ να πεθάνω παρά να αφήσω το σπίτι μου», φέρεται να δήλωσε ο υπεραιωνόβιος γέροντας από το χωριό Αϊουάτε στους δημοτικούς υπαλλήλους που προετοίμαζαν την εφαρμογή του σχεδίου αναγκαστικής εκκένωσης της περιοχής.

Να σημειωθεί πως 112.000 κάτοικοι θα αναγκαστούν, μέσα στις επόμενες μέρες, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εφόσον βρίσκονται σε ακτίνα 40 χλμ. από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα. Αφορμή; Οι νέες μετρήσεις ραδιενέργειας σε νωπά λαχανικά και ψάρια που βρέθηκαν να είναι 25πλάσιες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Παράλληλα, αξιωματούχοι των χωρών - μελών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ολοκληρώνοντας 10ήμερη συνάντηση στη Βιέννη, ανακοίνωσαν πως «δεσμεύονται να διδαχθούν» από την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα και πως θα πραγματοποιήσουν ειδική συνάντηση τον Αύγουστο του 2012. Μάλιστα, ο Ιάπωνας απεσταλμένος, Ισίρο Οβασαβάρα, διαβεβαίωσε ότι.... ως τότε η χώρα του θα έχει δώσει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το δυστύχημα, ώστε να μπορούν οι άλλες χώρες - μέλη να προετοιμαστούν κατάλληλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ