Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μεγάλες μπίζνες στη σύνοδο BRICS

Ο αυξανόμενος ρόλος αναδυόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων στο προσκήνιο

Από τη συνάντηση των ηγετών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής
Από τη συνάντηση των ηγετών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής
ΣΑΝΥΑ.--

Οι επενδύσεις, το εμπόριο, η μεγαλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, προς όφελος του κεφαλαίου, με ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών και το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής κυριάρχησαν στη Σύνοδο του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), που ολοκληρώθηκε χτες στην κινεζική πόλη Σάνυα. Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών υπογραμμίζεται η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομίας και της ανάπτυξης, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξή τους στην ομάδα των G20 όσον αφορά τη διαμόρφωση των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.

Η Σύνοδος σημείωσε ότι η καπιταλιστική κρίση ανέδειξε «τις αδυναμίες του υπάρχοντος διεθνούς νομισματικού και οικονομικού συστήματος και τάχθηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης και βελτίωσης του διεθνούς νομισματικού συστήματος, με ένα αποθεματικό νόμισμα ευρείας αποδοχής που θα παρέχει ασφάλεια», προκρίνοντας ουσιαστικά την ιδέα μείωσης της εξάρτησης από το δολάριο. Σε αυτό το πλαίσιο υπερθεμάτισαν αναφορικά με τη συζήτηση για το ρόλο του SDR (ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα, δηλαδή το λογιστικό χρήμα που εκδίδει και κατανέμει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Ωστόσο, η ύπαρξη κοινού μπλοκ από τις χώρες του BRICS, στο πλαίσιο της ομάδας των G20, προϋποθέτει ότι θα ξεπεραστούν και οι εσωτερικές διαφωνίες, οι οποίες περικλείουν και την ισοτιμία του κινεζικού γουάν, που θεωρείται σκόπιμα υποτιμημένο.

Στα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο του BRICS ήταν και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, με τις χώρες που συμμετείχαν να τάσσονται υπέρ της αποφυγής της βίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι επαναβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη Σύνοδο του BRICS, ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάο, συναντήθηκε με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά, ενώ ξεχώρισαν οι 20 συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας. Προεξέχουσα η συμφωνία της «Foxconn», της εταιρείας με έδρα την Ταϊβάν, η οποία κατασκευάζει φασόν προϊόντα της «Apple», (i-pad, i-phone κλπ.) και διακρίνεται για τις αυτοκτονίες των εργαζομένων της. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η «Foxconn» θα επενδύσει 12 δισ. δολάρια στη Βραζιλία, προκειμένου να μεταφέρει εκεί την κατασκευή ορισμένων προϊόντων της «Apple». Συμφωνίες δισεκατομμυρίων υπογράφηκαν και στον τομέα της αεροπλοΐας, καθώς επίσης και σε σειρά άλλων επενδυτικών προγραμμάτων, ικανοποιώντας τους 250 επιχειρηματίες που ακολούθησαν στην Κίνα την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ.

Χτες ο Κινέζος πρόεδρος είχε συναντήσεις επίσης με θέμα τις διμερείς σχέσεις και επενδυτικά προγράμματα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χ. Θαπατέρο και τον Ουκρανό πρωθυπουργό Μικόλα Αζαρόφ, ενόψει του φόρουμ ΒΟΑΟ (πρόκειται για επιχειρηματικό φόρουμ για την Ασία) που ξεκινά σήμερα και στο οποίο συμμετέχουν ηγέτες από την Ασία και άλλες ηπείρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ