Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δρόμος εξαθλίωσης του λαού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περιχαρής ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, «χαιρέτισε» το σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2015 (από 10,9% σήμερα), και τις περικοπές 4 τρισ. δολ. για την επόμενη 12ετία, ώστε να υποχωρήσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμα επίπεδα.

Διόλου περιχαρείς οι Αμερικανοί εργαζόμενοι, που ήδη βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, αφού θα αντιμετωπίσουν εκτός των δυσκολιών ανεύρεσης εργασίας, εξασφάλισης στέγης, ακόμη και τροφής και τη διάλυση των ήδη «όχι ικανοποιητικών» προγραμμάτων περίθαλψης για τους ανέργους και τους ηλικιωμένους, όπως το «Medicare» και το «Medicaid». Ενώ κινδυνεύει άμεσα και η Κοινωνική Ασφάλιση (Social Security).

Πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι οι περικοπές σε τομείς όπως η Παιδεία, το Περιβάλλον, οι μεταφορές και άλλες υποδομές, καθώς και στους μισθούς και τα επιδόματα για τους εργαζόμενους σε ομοσπονδιακό επίπεδο τη 12ετία θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 770 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών περικοπών που ανακοινώθηκαν.

Φυσικά το «ανάθεμα» ο πρόεδρος Ομπάμα το έριξε στους Ρεπουμπλικάνους, αναφέροντας ότι τιμωρούν αδίκως τη μεσαία τάξη και τονίζοντας ότι οι περικοπές που προτείνουν για το πρόγραμμα περίθαλψης «Medicare», αν εγκριθούν «...το πρόγραμμα θα πάψει να υφίσταται με τον τρόπο που ξέρουμε». Βέβαια, ο Ομπάμα από κοινού με τους εταίρους του δικομματισμού συμφώνησαν περικοπές των 38,5 δισ. δολ. στο φετινό συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ενώ αποτελεί μάλλον κοροϊδία το φορολογικό του σχέδιο, γενική αρχή του οποίου είναι ότι σε κάθε 3 δολάρια περικοπών δαπανών θα αντιστοιχεί 1 δολάριο από αυξήσεις φόρων, με δήθεν κατάργηση φοροαπαλλαγών των πλουσίων από τα τέλη του 2012 και μετά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ