Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασπίδα συναίνεσης στα νέα βάρβαρα μέτρα

Τις ευλογίες της στο νέο πακέτο των μέτρων που εγκρίνει σήμερα η κυβέρνηση, φρόντισε να δώσει εγκαίρως η ηγεσία της ΝΔ, συστρατευόμενη στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συναίνεσης στα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, προκειμένου να μην ταυτιστεί απόλυτα και να διασωθεί ως εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος, επιδίδεται σε κινήσεις ψευτοαντιπολίτευσης, εκτοξεύοντας άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης για «παλινωδίες» και «αναποτελεσματικότητα», αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία τα στελέχη της ΝΔ υπερασπίζονται διαρκώς με δημόσιες δηλώσεις τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε πεισματικά χτες οποιαδήποτε αναφορά στο πακέτο των ήδη αποφασισμένων και υπογεγραμμένων από κυβέρνηση και τρόικα αντιλαϊκών μέτρων, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί η έμπρακτη στήριξη της ηγεσίας της ΝΔ σε αυτά. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να θολώσει τα νερά, εξαπολύοντας φραστικά πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών, επειδή πριν από ένα μήνα είπε ότι το πακέτο ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ, ενώ προχτές είπε ότι θα φτάσει τα 23 δισ. ευρώ!

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου βαδίζει στα τυφλά, δεν ξέρει ούτε το βασικό, δηλαδή δεν γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος, άλλα λέει τη μία μέρα και άλλα την άλλη, βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου, που αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να τοποθετηθεί απέναντι στα νέα βάρβαρα μέτρα.

Η συναινετική στάση της ηγεσίας της ΝΔ προκύπτει αβίαστα από τις τοποθετήσεις που έκαναν χτες κορυφαία στελέχη του κόμματος. «Η στάση μας πρέπει να είναι στάση ευθύνης. Η ΝΔ έχει αλλάξει, είναι ένα κόμμα το οποίο έχει βάλει σαν στόχο να είναι και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με νέες προτάσεις, νέες ιδέες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες», είπε (στην ΕΡΑ) ο Δ. Αβραμόπουλος, εκτιμώντας ωστόσο ότι η τελική στάση του κόμματός του δεν θα διαμορφωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη.

Περισσότερο σαφής ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να συναινέσει ακόμα και στην περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων. «Λέμε "ναι" στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των πόρων, λέμε "ναι" στη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα και λέμε "ναι" σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της δομής των κοινωνικών δαπανών. Χρειάζεται εξορθολογισμός των μηχανισμών αναδιανομής του εισοδήματος με αλλαγή στη δομή των κοινωνικών επιδομάτων και, στη συνέχεια, εισοδηματικά κριτήρια, αν χρειαστούν...», είπε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9,84»).

Νωρίτερα πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου είχε εκφράσει τη διαφωνία της ΝΔ με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων για τα επιδόματα ανεργίας, με την αιτιολογία όμως ότι «δεν είναι κοινωνικό επίδομα αλλά ανταποδοτικό», καθώς έχει καταβληθεί γι' αυτό ειδική εισφορά των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ