Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ «FRIENDSHIPGAZ»
Για τρίτη φορά αναβλήθηκε η δίκη!

Παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο Εισαγγελίας έκαναν οι μεταλλεργάτες

Την οργή και αγανάκτηση των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, προκάλεσε χτες η τρίτη αναβολή που πήρε η δίκη για το πολύνεκρο έγκλημα που συντελέστηκε στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ», όταν στις 24 Ιούλη του 2008 άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο αμπάρι του πλοίου 7 μεταλλεργάτες και ένας ναυτεργάτης, από την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Η νέα δίκη καθορίστηκε για τις 29 Σεπτέμβρη του 2011.

Η συγκέντρωση των μεταλλεργατών έξω από τα δικαστήρια, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ήταν συνέχεια των αγώνων τους, ενάντια στην πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους καταδικάζει στην ανεργία, τη Ζώνη και όλη τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας στη συρρίκνωση και το μαρασμό. Την πολιτική που χτυπάει τα εργασιακά τους δικαιώματα και μετατρέπει τα επισκευαζόμενα καράβια σε παγίδες - θανάτου αφήνει ατιμώρητους τους υπεύθυνους, εφοπλιστές δηλαδή και μεγαλοεργολάβους, και από πάνω στέλνει τα ΜΑΤ να λιανίσει τους εργαζόμενους της Ζώνης όταν διαμαρτύρονται και παλεύουν για το δίκιο τους, όπως έγινε την περασμένη Τρίτη έξω από κτίριο του ΟΛΠ.

Η υπόθεση του «FRIENDSHIPGAZ», παρά το γεγονός ότι αφορά 8 νεκρούς, μέχρι τώρα δεν έχει «καταφέρει» να φτάσει καν στην έδρα. Την αφήνουν τελευταία στο πινάκιο - χτες είχε το νούμερο 25(!) - με αποτέλεσμα να αναβάλλεται λόγω ...ωραρίου. Την ίδια αντιμετώπιση έχει και το έγκλημα στο δεξαμενόπλοιο «AILSA CRAIG» που είχε γίνει ένα χρόνο πριν δηλαδή 16 Ιούλη 2007, με απολογισμό 2 νεκρούς εργάτες της Ζώνης, συγγενείς των οποίων συμμετείχαν χτες στην κινητοποίηση.

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των σωματείων της Ζώνης και μαζί τους ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο εισαγγελίας Πειραιά κ. Ποιμενίδη. Κατήγγειλαν αυτήν την τακτική, επισημαίνοντας ότι τα δικαστήρια του Πειραιά όταν είναι να βγάλουν παράνομες τις απεργίες των εργατών συγκροτούνται, συνεδριάζουν και βγάζουν απόφαση μέσα σε τρεις ώρες. Και διαμήνυσαν ότι οι αγώνες θα κλιμακωθούν.

Ολες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στους εργολάβους αδερφούς Σουρλή που είχαν αναλάβει τις εργασίες στο πλοίο είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Για τον εφοπλιστή Πετρίδη, πλοιοκτήτη το πλοίου δεν υπάρχει καμία κατηγορία παρά μόνο στον αρχιμηχανικό του. Ομως εκεί που το ποτήρι ξεχειλίζει είναι ότι κατηγορείται και ο μεταλλεργάτης Βασίλη Καββαδίας ο οποίος γλίτωσε από το θάνατο την τελευταία στιγμή!

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι καταγγελίες της έντασης της καταστολής και της επίθεσης που δέχτηκαν οι μεταλλεργάτες απ' τα ΜΑΤ. Ανακοινώσεις έβγαλαν, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, το Σωματείο εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος και ο αντίστοιχος της Σαλαμίνας. Με ψήφισμα που εγκρίθηκε στην προχτεσινή παναττική σύσκεψη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική σημειώνουν ότι «η πολιτική καταστολής της κυβέρνησης πρέπει να δεχθεί τη λαϊκή αντεπίθεση» και καλεί σε ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας και πάλης, των ταξικών συνδικάτων και του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο απυρόβλητο ο εφοπλιστής (2013-07-30 00:00:00.0)
«Βγάζουν λάδι» τους υπεύθυνους (2013-07-23 00:00:00.0)
Παύση εργασιών σήμερα το μεσημέρι (2009-07-28 00:00:00.0)
Διώκουν τα θύματα (2009-02-21 00:00:00.0)
Η πρόκληση δεν πρέπει να περάσει (2009-02-19 00:00:00.0)
Με γυναικολόγο και ένα νοσηλευτή βγαίνει η βάρδια (2009-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ