Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κινηματογραφικές ταινίες για το μεγαλείο των μαχητών του ΔΣΕ

Στις 19 και στις 27 Απρίλη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα προβάλουν τις ταινίες «Τα χρόνια της θύελλας» και «Η κάθοδος των εννιά»

Σκηνή από την ταινία «Η κάθοδος των εννέα»
Σκηνή από την ταινία «Η κάθοδος των εννέα»
«Εμπνεόμαστε από την ιστορία του Κόμματός μας και του λαϊκού κινήματος. Συνεχίζουμε την πάλη, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό». Οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες προβολή δύο ταινιών στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου).

Η πρώτη ταινία «Τα χρόνια της θύελλας» θα προβληθεί την Τρίτη 19 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα. Πρόκειται για ταινία του 1984, με σκηνοθέτη και σεναριογράφο τον Νίκο Τζίμα, μουσική από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και πρωταγωνιστές τους Μάνο Κατράκη, Τίτο Βανδή, Χρήστο Καλαβρούζο κ.ά. Η ταινία πραγματεύεται την πορεία της επιστροφής δύο μαχητών του ΔΣΕ, μετά την καταστροφή της μονάδας τους από τον εθνικό στρατό. Κατά τη διάρκεια του γυρισμού, προσπαθώντας να περάσουν τα βουνά για το σπίτι τους, καταδιώκονται από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, τον τακτικό στρατό, τη χωροφυλακή. Παράλληλα, γίνεται αναδρομή στο τι έχουν ζήσει όλη τη δεκαετία του '40, παίρνοντας μέρος και αυτοί μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και στην κορυφαία φάση της ταξικής πάλης στη χώρα μας, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξής τους, θα τους βοηθήσουν χωριάτες, άνθρωποι του μόχθου, με ό,τι μέσα διαθέτουν. Ομως δεν τα καταφέρνουν. Πιάνονται αιχμάλωτοι και δολοφονούνται. Από τις διώξεις κατά των κομμουνιστών, που είναι κύριο χαρακτηριστικό εκείνης της περιόδου, δε θα γλιτώσουν ούτε οι δικοί τους. Μέσα από την ταινία, προβάλλεται η αποφασιστικότητα αυτών των ανθρώπων, η γενναιότητά τους, η πίστη τους για το δίκιο του αγώνα τους και τελικά η απόφασή τους, για αυτόν ακριβώς το λόγο, να βαδίσουν με το κεφάλι ψηλά ως το τέλος.

Η δεύτερη ταινία «Η κάθοδος των εννιά» θα προβληθεί την Τετάρτη 27 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα. Πρόκειται για ταινία του 1984 σε σκηνοθεσία του Χρίστου Σιοπαχά, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα. Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Καλαβρούζος, Αντώνης Αντωνίου, Βασίλης Τσάγκλος κ.ά. Βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Μόσχας, όπως και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του '49, μια ομάδα 9 μαχητών της ηρωικής 3ηςΜεραρχίας του ΔΣΕ Πελοποννήσου, βρίσκονται αποκλεισμένοι στον Ταΰγετο, μετά από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του εθνικού στρατού στην περιοχή, γνωστές ως επιχείρηση «Περιστέρα». Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα, την απόφαση για διάλυση της 3ης Μεραρχίας «κατά ομάδες». Αυτό που ακολούθησε ήταν η καταδίωξη και εξόντωση των μαχητών του ΔΣΕ με δολοφονίες, στρατοδικεία, εκτελέσεις. Η ομάδα των 9 είναι οι τελευταίοι εναπομείναντες μαχητές. Η ομάδα θα καταλήξει να εξοντωθεί από τον Εθνικό Στρατό και τους οπλισμένους χωρικούς. Και σε αυτήν την ταινία, αναδεικνύεται το πείσμα και η αποφασιστικότητα των μαχητών του ΔΣΕ παρ' όλες τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες ακόμα και την εχθρικότητα μερίδας των κατοίκων που είχαν να αντιμετωπίσουν. Αναδεικνύονται αρετές που μόνο οι μαχητές του ΔΣΕ, ο οποίος ήταν διαποτισμένος από τα ιδανικά του ΚΚΕ μπορούσαν να έχουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2017-08-18 00:00:00.0)
Τα κυριότερα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα του 1949 (2017-01-15 00:00:00.0)
Μια ταινία για το Δημοκρατικό Στρατό (2011-04-27 00:00:00.0)
Προβάλλουν την ταινία «Η κάθοδος των εννιά» (2011-04-22 00:00:00.0)
Ορισμένες παρατηρήσεις (1997-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ