Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Για πενιχρές αποζημιώσεις ετοιμάζεται η ΤEPCO

Ακόμα και τώρα ένα μήνα μετά βρίσκονται πεθαμένοι άνθρωποι στην πληγείσα περιοχή της Φουκουσίμα
Ακόμα και τώρα ένα μήνα μετά βρίσκονται πεθαμένοι άνθρωποι στην πληγείσα περιοχή της Φουκουσίμα
TOKIO.-- Mε το ευτελές ποσό των 8.300 ευρώ ανά νοικοκυριό και 6.200 ευρώ ανά σπιτικό με έναν ένοικο κοστολόγησε χτες η εταιρεία ενέργειας ΤΕPCO τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πατρογονικές εστίες, φίλους και τόπους δουλειάς σε απόσταση 30 χλμ από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα. Το «καλύτερο»; Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτές τις απαράδεκτες αποζημιώσεις, που θα αρχίσει να δίνει από τις 28 τρέχοντος μηνός σε τουλάχιστον 48.000 δικαιούχους, σημειώνοντας ότι θα το πράξει μολονότι δεν υποχρεώνεται από το νόμο. Η νομοθεσία περί αποζημιώσεων σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος εξαιρεί τις εταιρείες από ευθύνες όταν τα δυστυχήματα «προκαλούνται συνεπεία σοβαρών φυσικών καταστροφών εξαιρετικού χαρακτήρα ή εξεγέρσεων»!

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η εταιρεία TEPCO έκανε χτες κάποιες πρώτες νύξεις για απολύσεις και μείωση των αποδοχών που παίρνουν τα διευθυντικά στελέχη.

Ο κυβερνήτης της Φουκουσίμα, Γιουχέι Σάτο, επέκρινε την εταιρεία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για ανικανότητα, αλλά και για τις πενιχρές, όπως σημείωσε, αποζημιώσεις, λέγοντας ότι θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση προκειμένου τα 8.300 ευρώ (ή 1.000.000 γεν) ανά νοικοκυριό να είναι το αρχικό και όχι το τελικό ποσό των αποζημιώσεων προς τους αναξιοπαθούντες κατοίκους της περιφέρειάς του. Πάντως, οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των μολυσμένων με ραδιενέργεια περιοχών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι αγανακτισμένοι όχι μόνον από την ευτελή κοστολόγηση της ζωής τους, αλλά και από την απαράδεκτη ολιγωρία που επέδειξαν οι αρχές στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων στέγασης, περίθαλψης, εργασίας και οικονομικής κατάστασης που προέκυψαν μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη...

Στο μεταξύ, παραμένουν στα ύψη τα αποτελέσματα μετρήσεων για ραδιενεργά σωματίδια, όπως το καίσιο και το ιώδιο-131, που συναντώνται στα υπόγεια ύδατα πέριξ του πυρηνικού συγκροτήματος της Φουκουσίμα, σημάδι πως συνεχίζεται η διαρροή νερού μολυσμένου με ραδιενέργεια.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς, δηλώνοντας ότι η σοβαρή πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία δε θα πρέπει να εμποδίσει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. «Οι καταστροφές», είπε, «δεν πρέπει να σταματήσουν την ανθρώπινη πρόοδο, αλλά πρέπει να τις εκμεταλλευόμαστε για να εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα».

Τέλος, οι ΗΠΑ, επανεκτιμώντας τα τελευταία δεδομένα από την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν τις επόμενες μέρες οι οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών που είχαν εγκαταλείψει την Ιαπωνία από τα μέσα του περασμένου Μάρτη. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη σύσταση προς τους Αμερικανούς πολίτες να μείνουν μακριά σε απόσταση 80 χλμ από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα (απόσταση διπλάσια απ' αυτή των 40 χλμ που έχει ανακοινώσει η ιαπωνική κυβέρνηση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ