Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Να δείτε τι μέτρα σας έχω για μετά!...

Χαρακτήρισε «βιαστική» την αντίδραση των «αγορών» στα κυβερνητικά μέτρα, επειδή δεν έχουν δει όλο το πρόγραμμα, τα κείμενα και τις παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο...

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, μέσω της καταστροφής μέρους του κρατικού χρέους - θέμα το οποίο έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα και ως αποτέλεσμα των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η πολιτική εφαρμογής του μνημονίου - βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το προηγούμενο Σάββατο στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη συμμετοχή του στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα του ΔΝΤ Ν. Σ. Καν και με τον ομόλογό του, Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιντερ.

Είναι ενδεικτική η επιμονή των Ελλήνων ανταποκριτών στην προοπτική της «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους, καθώς οι τελευταίοι είναι ενήμεροι των θέσεων και απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα, τόσο των εκπροσώπων του ΔΝΤ, όσο και των μεγάλων κερδοσκοπικών «επενδυτικών» τραπεζών, οι οποίοι, στα πλαίσια της διαπάλης που διεξάγεται σήμερα ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μερίδες της ολιγαρχίας για τον επιμερισμό των συνεπειών της κρίσης, στην ελληνική περίπτωση προκρίνουν ανοιχτά τη λύση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Μια διαδικασία που αναπόφευκτα οδηγεί σε αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει ή τη στιγμή που θα ανακοινωθεί επίσημα.

Και είναι χαρακτηριστική η αμηχανία του Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει ότι κανείς δεν πιστεύει τις διαψεύσεις που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης. Ο υπουργός αρχικά ισχυρίστηκε ότι πολλές εκτιμήσεις ξένων αναλυτών στο παρελθόν έχουν διαψευστεί, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «θέλουμε να κριθούμε με βάση αυτά που κάναμε, με τις όποιες υστερήσεις και καθυστερήσεις μπορεί να έχουμε και κατά πόσο αυτά που κάνουμε οδηγούν κάπου». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να κριθεί από τις «αγορές» με βάση το αντιλαϊκό της έργο, το θέμα όμως είναι ότι οι τελευταίες επιφυλάσσουν για την ελληνική περίπτωση λύσεις που σε κάθε περίπτωση είναι υπέρ του κεφαλαίου και κατά των λαϊκών συμφερόντων.

Ενδεικτική και αποκαλυπτική για τι μέτρα μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση - αυτά που θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα - είναι η αντίδραση Παπακωνσταντίνου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την αρνητική αντίδραση των «αγορών» στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή. Αφού εγκάλεσε το δημοσιογράφο ότι βιάστηκε να ερμηνεύσει τον τρόπο που κινούνται οι «αγορές», πρόσθεσε πως οι αγορές «δεν έχουν δει καν όλο το πρόγραμμα και αντέδρασαν - όπως δυστυχώς και πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία - πάνω στη γενική τοποθέτηση που έγινε δημοσίως από τον πρωθυπουργό, χωρίς να δουν τα κείμενα και τις επιμέρους παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν». Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα σε σχέση με τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσουν μετά το Πάσχα, για να ...καταπραΰνουν τις αντιδράσεις των «αγορών».

Ερωτώμενος για την τοποθέτηση Σημίτη στο θέμα της αναδιάρθρωσης, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «η δημόσια συζήτηση για το ζήτημα αυτό δεν βοηθά τη χώρα», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκποίηση των επιχειρήσεων και της δημόσιας γης, ισχυρίστηκε ότι «δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί πραγματικά σπατάλη», ενώ όπως εξήγησε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «υπήρξε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ