Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στέφανος Παπαγεωργάκης
Στέφανος Παπαγεωργάκης
Φωτ.

Στη μνήμη του Ικαριώτη κομμουνιστή ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ, η Δέσποινα Ιωακείμ πρόσφερε προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού, 150.000 δρχ.

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ, στελέχους του ΚΚΕ, που έφυγε από τη ζωή στις 25 Δεκέμβρη 2000 και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.

Διονύσης Αρβανίτης, ανάπηρος του ΕΛΑΣ

* * *

Προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αναβύσσου, στη μνήμη των αγωνιστών της εργατικής και αγροτικής τάξης και των συμμάχων τους. Καθώς και στη μνήμη των ΜΑΡΞ, ΕΝΓΚΕΛΣ, ΛΕΝΙΝ, ΣΤΑΛΙΝ, ΜΑΟ και όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες ενάντια στην αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό.

Δημήτρης Σαββίδης

* * *

Φωτ.

Σύντροφοι αδέρφια μας! Από τις μακρινές σας χώρες, μας φέρνετε το φως του λυτρωμού. Τη μούχλα, τη σαπίλα και το θάνατο με την παλικαριά σας τα διώχνετε μακριά κι η γης γεμίζει Θούρια και Φως. Φέγγος γιορτής, φέγγος αγάπης, σύντροφοι του κόσμου, το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. 16 μαχαιριές το σκέλεθρο του ιμπεριαλισμού.

Μα τα τυφλά παράθυρα θ' ανοίξουνε μια μέρα... και οι σφεντόνες θα νικήσουνε...

Τούρκοι σύντροφοί μας πάνω απ' τα τσουρουφλισμένα σας κορμιά χιλιάδες αετοί θα φτερουγάνε σύμβολα αιώνια της δικιάς νίκης.

Ιωάννης Καρδαμηλιώτης
Ιωάννης Καρδαμηλιώτης
Κι η Σέρβα μάνα μέσ' τα ποτάμια δάκρυά της θα βλέπει τα θυμωμένα σίδερα στις φλέβες της καρδιάς μας.

Στην αιματόβρεχτη τη γη μας κόκκινοι άνεμοι γιορτής θα διώξουνε τα σύννεφα του θανάτου.

Θα νικήσουμε.

Στη μνήμη του λατρεμένου συντρόφου μου ΜΑΚΗ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ, προσφέρω 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Νίκη Λιμπεράτου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου του θείου, που «έφυγε» πρόσφατα, ΘΑΝΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ο ανιψιός του Κώστας Καρακούσης πρόσφερε 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», «στον Τύπο του», όπως τον έλεγε εκείνος.

* * *

Φωτ.2

Την 1η Δεκέμβρη 2000 έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος αδελφός μας ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Αλεξίου ΜΑΥΡΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Κομνήνιο Βέροιας. Καταγόταν από πολυμελή οικογένεια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Τελείωσε το γυμνάσιο στη Βέροια, συνέχισε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και πήρε δίπλωμα υπομηχανικού. Γρήγορα καταξιώθηκε στον επαγγελματικό χώρο.

Ηταν αγαπητός, όχι μόνο στη Βέροια, αλλά και στο Νομό Ημαθίας. Η κοινωνική προσφορά του ήταν σημαντική. Συμμετείχε ενεργά στις διοικήσεις πολλών σωματείων και συλλόγων. Διατέλεσε πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και για πολλά χρόνια εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Βέροιας.

Στις 15 Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου, έφυγε από κοντά μας και ο δεύτερος αγαπημένος αδερφός μας ΓΙΑΝΝΗΣ Αλ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1934 στο Κομνήνιο και αυτός. Αετόπουλο στην Κατοχή, στα 15 χρόνια του πιάστηκε από την Ασφάλεια της Βέροιας με την κατηγορία ότι βοηθούσε τους αντάρτες. Βασανίστηκε άγρια για να προδώσει τους συντρόφους του. Δεν υποχώρησε. Αντεξε χωρίς υποχωρήσεις στα βασανιστήρια. Επαιρνε δραστήρια μέρος στις εκδηλώσεις του Σωματείου των Εργαζόμενων στο ΙΚΑ.

Λεωνίδας Κουκής
Λεωνίδας Κουκής
Και τα δυο αδέρφια ήταν ψηφοφόροι του κόμματός μας.

Εμειναν πιστοί ως το τέλος της ζωής τους στην ιδεολογία και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό τους, προσφέρουμε 10.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στην ΚΟ Βέροιας.

Οικογένεια Αριστείδη Μαυρίδη

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του αγαπητού συντρόφου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΙΤΣΑΡΗ, γιατρού παθολόγου, ο οποίος πέθανε στις 2 Γενάρη 1995, και στη μνήμη της μητέρας του ΘΕΟΠΟΥΛΑΣ ΠΙΤΣΑΡΗ η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον πόνο από το χαμό του μονάκριβου γιου της και 4 μήνες αργότερα άφησε την τελευταία πνοή της, προσφέρω 5.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Εργατικών Συνοικιών Γιάννουλης.

Χρήστος Ρέτσος

* * *

φωτ

Στις 30 Νοέμβρη 2000 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΛΛΑΣ. Γεννήθηκε στη Βούρμπιανη Ιωαννίνων το 1924. Προερχόταν από οικογένεια φτωχή με δημοκρατικές παραδόσεις. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, μετά την Απελευθέρωση, δούλεψε σε διάφορες δουλιές και ειδικά στο χώρο του επισιτισμού. Το 1983 εντάχθηκε στο Παράρτημα Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ και το 1984, έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαρία Ψύλλα πρόσφερε 15.000 δρχ, προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, μέσω της ΚΟΒ «Γ. Χαλκίδη» της οποίας ήταν μέλος, 20.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη», και 15.000 δρχ. στο Παράρτημα Αμπελόκηπων της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Στις 22 Γενάρη κλείνουν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο πολυαγαπημένος σύζυγός μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΣΑΓΚΡΑΣΟΥΛΗΣ από το Καστράκι Καλαμπάκας, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Για τους αγώνες και τις προοδευτικές ιδέες του, κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι και την Ικαρία.


Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ιουλία Τσαγκρασούλη

* * *

Φωτ.

Στις 25 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο, η γυναίκα του Ευγενία Αραμπατζόγλου 20.000 δρχ. και η κόρη του Χρυσούλα Κανέλλη 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ζωγράφου ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΜΑΟΥ, του κομμουνιστή, του ΕΠΟΝίτη, του εξόριστου, του Μακρονησιώτη, με εξαιρετική αντιστασιακή δουλιά, του ακούραστου αγωνιστή της ειρήνης, ο οποίος «έφυγε» πριν από 25 χρόνια, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εικαστικών, 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου συζύγου μου ΤΑΚΗ ΔΑΡΖΕΝΤΑ, του αντιστασιακού και καταξιωμένου ζωγράφου, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εικαστικών, 30.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Αλίκη Δαρζέντα

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης: Του εξαδέρφου μου ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΣΟΤΟΥΛΙΔΗ, του θείου μου ΘΩΜΑ ΤΣΟΤΟΥΛΙΔΗ και του αδερφού μου ΑΝΕΣΤΗ ΤΣΟΤΟΥΛΙΔΗ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 9 Γενάρη 1947 στους Γεωργιανούς Ημαθίας, προσφέρω στη ΝΕ Ημαθίας 15.000 δρχ., προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Μάκης Λιμπεράτος
Μάκης Λιμπεράτος
Θεοχάρης Τσοτουλίδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΗΣΙΔΗ, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από 6 μήνες, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

Οι γονείς Δημήτρης και Πετρούλα Ζησίδη

Τα αδέρφια Βάσω και Θανάσης Μόλλας

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΙΔΑ, μέλους του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Νίκαιας της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος έχασε πρόσφατα τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Οι σύντροφοί του από το Παράρτημα Νίκαιας

* * *

Φωτ. 3

Στις 2 του περασμένου Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο της μητέρας μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ. Επίσης συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από την άγρια δολοφονία του πατέρα μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ. Και οι δύο ήταν μέλη του ΚΚΕ, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ.

Στις 22 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο της αξέχαστης εξαδέλφης μας ΟΥΡΑΝΙΑΣ Χριστοφορίδου - ΧΑΤΖΗ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Εύοσμου Θεσσαλονίκης, 100.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Κατίνα Τσαβδαρίδου, Πηνελόπη Ιωαννίδου

Κώστας Πιτσαρής
Κώστας Πιτσαρής
* * *

Φωτ.

Πριν από 4 χρόνια έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός μας ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε στη διάρκεια του Εμφύλιου, πέρασε στην Τσεχοσλοβακία για θεραπεία, παρέμεινε εκεί και εργάστηκε ως πολιτικός πρόσφυγας για 16 χρόνια μακριά από την οικογένειά του.

Επαναπατρίστηκε το 1965. Ζούσε κοντά στην οικογένειά του στην Ανω Ποταμιά Κιλκίς.

Ως το θάνατό του, στάθηκε πιστός στο κόμμα του, το ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Αλεξάνδρα

Η κόρη του Μέλη

* * *

Φωτ.

Στις 13 Γενάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ. Γεννήθηκε στο χωριό Καμπάνι Κιλκίς το 1925 από γονείς πρόσφυγες. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ, από τις γραμμές του οποίου πολέμησε τους κατακτητές.

Μετά τη Βάρκιζα, κυνηγημένος, αναγκάστηκε να καταφύγει, το 1947, στο ΔΣΕ.

Από το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας για 27 χρόνια στη Βουλγαρία, όπου εργάστηκε μαζί με τη γυναίκα του.

Επέστρεψαν στην πατρίδα το 1987. Ζούσε στο Καμπάνι και δούλεψε σκληρά για να αποκαταστήσει την οικογένειά του.

Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ως το θάνατό του.

Γιάννης Γιάνναρης
Γιάννης Γιάνναρης
Παρά τον ένα χρόνο που πέρασε από το θάνατό του, για μάς παραμένει αξέχαστος. Θα τον θυμούμαστε πάντα.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Μαρίκα Πετρίδη

* * *

Φωτ.

Στις 30 Γενάρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μαχητής του ΔΣΕ και κομμουνιστής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΛΠΑΝΗΣ. Εμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε, ως το τέλος της ζωής του.

Θα μείνει αξέχαστος στις καρδιές των δικών του ανθρώπων.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΚΗΣ, από τις Ράχες Ικαρίας, μέλος του ΚΚΕ, που «έφυγε» πριν από 3 μήνες, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και υπέρμαχος μαχητής για την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Προς τιμήν του, η σύζυγός του Ειρήνη, οι κόρες του Φωτεινή, Βάσω, Ιωάννα και η ανιψιά του Λίτσα Μανώλη προσφέρουν προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ 50.000 δρχ.

* * *

φΩΤ.

Στις 2 Γενάρη συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την ημέρα που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγαπητός μου σύζυγος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΜΗΛΙΩΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό σύντροφό του.

Ευαγγελία Καρδαμηλιώτη

* * *

Φωτ.

Πέθανε στις 7 Γενάρη 2001 στο Αρδάνι Τρικάλων ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη»: Ο γαμπρός του Παναγιώτης Ζαβλανός 25.000 δρχ., η εγγονή του Αθανασία Λιατίφη 10.000 δρχ. και ο Αχιλλέας Ζαβλιανός 5.000 δρχ.

Θανάσης Χριστοδούλου
Θανάσης Χριστοδούλου
* * *

Στις 15 Δεκέμβρη 2000 «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο αγωνιστής ΘΕΟΦΙΛΟΣ (Χρυσούλης) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1927 στην Πτολεμαΐδα. Καταγόταν από προσφυγική προοδευτική οικογένεια. Στην Κατοχή, μαθητής γυμνασίου, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, πέρασε στον ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Μετά το τέλος του Εμφύλιου, έφυγε για την Αυστραλία. Επέστρεψε στην πατρίδα έπειτα από 30 χρόνια, το 1985. Συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες και καθημερινή του απασχόληση ήταν η προβολή των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης. Οι αντιστασιακοί της Πτολεμαΐδας τον ανέδειξαν γραμματέα του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, τα αδέρφια του πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ. και η εξαδέλφη του Ελένη Χαρτίδου, αντί για στεφάνι στον τάφο του, πρόσφερε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Αγάθωνα ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1916 στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Το 1946 εξορίστηκε στο Μακρονήσι και τον Αϊ - Στράτη. Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, ο ανιψιός του Αγάθων Ζερβόπουλος προσφέρει 6.000 δρχ. στην ΚΟΒ Κορινού Πιερίας προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ