Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «μεταλλαγμένα» συμφέροντα προκαλούν

Προκαταλήψεις και στατιστικούς περιορισμούς διαπιστώνει έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την καλλιέργεια Γενετετικά Τροποιποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) και ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει ότι η έκθεση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί από τα κράτη - μέλη.

***

Η έκθεση είναι κομμένη και ραμμένη στα όσα αξιώνουν οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων και εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής που πασχίζει για την κυριαρχία των μεταλλαγμένων στην ΕΕ και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Αλλωστε, η έκθεση αυτή είναι χρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα - πλασίο για την έρευνα. Χρηματοδοτήθηκε για να διαπιστώσει πως οι επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα είναι από ...πολύ περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

***

Γίνεται φανερό πως με κάθε μέσο επιχειρείται να προσπεραστούν και καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις και να δημιουργηθεί κλίμα αποδοχής των μεταλλαγμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2004 δεν επιτρεπόταν ούτε η καλλιέργεια ούτε η κυκλοφορία μεταλλαγμένων προϊόντων στην ΕΕ. Στη συνέχεια έγινε άρση της απογόρευσης, κάτω από την πίεση των μεγάλων πολυεθνικών, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα η ΕΕ να έχει εγκρίνει εισαγωγή πάμπολλων μεταλλαγμένων προϊόντων και να επιτρέπει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων.

***

Η πολιτική που ακολουθείται στο θέμα των μεταλλαγμένων δείχνει ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε καν «φύλλο συκής» στο δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικό» προφίλ, που καλλιεργούν τόσο η ΕΕ όσο και οι υπόλοιποι ευρωλάγνοι. Η ΕΕ και οι μηχανισμοί της δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων. Γι' αυτό η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ