Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Προς συμφωνία ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Από τις νέες χτεσινές διαδηλώσεις
Από τις νέες χτεσινές διαδηλώσεις
ΣΑΝΑ'Α.--

Εντός των επόμενων ημερών, διαρρεόταν ότι θα υπογραφεί η συμφωνία που πέτυχε η διαμεσολάβηση των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα. Οπως έγινε γνωστό, η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Σάλεχ εντός 30 ημερών στον αντιπρόεδρό του, τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα επιβλέψει συνταγματικές αλλαγές και διενέργεια εκλογών στη χώρα. Ο, επί 32 χρόνια, ισχυρός άνδρας της χώρας φέρεται να συμφώνησε εφόσον έλαβε εγγυήσεις αμνηστίας για τον ίδιο, αλλά και για τους γιους του.

Απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έχουν συστήσει το «Κοινό Μέτωπο» και συμφώνησαν με τη διαμεσολαβητική πρόταση βρέθηκε η πλειοψηφία των νεολαιίστικων οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι ο Σάλεχ θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία, ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στο καθεστώς (κάτι που δε διασφαλίζεται με τη συγκεκριμένη συμφωνία) και ότι δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος για τα εγκλήματά του. Μάλιστα, κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τις διαμεσολαβούσες χώρες όσο και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε διπλωματικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση (τμήματα του στρατού, ισλαμιστές κ.λπ.), προκειμένου να ελέγξουν τη μεταβατική κατάσταση, μετά την αποχώρηση του στενού τους συμμάχου Σάλεχ.

Προκειμένου να συζητηθούν τα «αγκάθια» αυτά, που θα μπορούσαν εύκολα να «τινάξουν στον αέρα» όλη τη διαμεσολάβηση των χωρών του Κόλπου, στη Σάνα'α αναμένεται την Τετάρτη ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, προκειμένου να συναντηθεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αν όλα οδεύσουν ικανοποιητικά, δεν αποκλειόταν η μετάβαση όλων των ενδιαφερόμενων ακόμη και αυθημερόν στο Ριάντ, προκειμένου να αρχίσει ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης με στόχο την υπογραφή της συμφωνίας.

Οσο γίνονται αυτά, βέβαια, οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Υεμένης. Μετά τους νεκρούς των τελευταίων 24ώρων, οι συνολικές απώλειες των τρίμηνων διαδηλώσεων καταμετρούνται σε περισσότερες από 130 και χιλιάδες τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ