Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«WIKILEAKS» - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Αθώοι οι περισσότεροι κρατούμενοι στο κολαστήριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι μεγάλο μέρος των κρατουμένων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο ήταν αθώοι, παρ' όλα αυτά τους κρατούσαν φυλακισμένους επί χρόνια, ενώ αντιθέτως κρατούμενοι που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» αφέθηκαν ελεύθεροι... Είναι το κύριο συμπέρασμα σειράς αποκαλυπτικών στοιχείων διπλωματικών εγγράφων για 779 κρατούμενους, που έχει στην κατοχή του ο ιστότοπος «Wikileaks» και δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή από διάφορα διεθνή ΜΜΕ.

Μεταξύ των αθώων τουλάχιστον 150 Αφγανοί και Πακιστανοί, αγρότες, οδηγοί, μάγειροι κλπ, που συνελήφθησαν κοντά στις εμπόλεμες ζώνες και ήταν κρατούμενοι επί χρόνια, απλώς γιατί βρέθηκαν σε λάθος τόπο, λάθος ώρα όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» τονίζοντας πως από τους εκατοντάδες κρατούμενους που πέρασαν από το Γκουαντάναμο μόλις οι 220 είχαν χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνοι εξτρεμιστές» κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές.

Προφανώς ανάμεσα στους «αθώους» και ο Αλγερινός υπήκοος Αντίλ μπιν Χαμλίλι, που συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 και, αφού «πέρασε» από το Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται στα έγγραφα, ο Χαμλίλι είχε «τελέσει» και πληροφοριοδότης των βρετανικών (Μ16) και των καναδικών μυστικών υπηρεσιών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η υπόθεση ενός άνδρα από την Υεμένη που συνελήφθη το Δεκέμβρη του 2001 και κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία του «καρφώνοντας» 123 συγκρατούμενούς του. Τα έγγραφα δίνουν επίσης λεπτομέρειες για υποτιθέμενες συνωμοσίες ενάντια σε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς στόχους, ανάλογες της 11ης Σεπτέμβρη, ακόμη και με όπλα μαζικής καταστροφής. Σχέδια που αποκαλύπτονταν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων και εξαιτίας των βασανιστηρίων οπότε οι πληροφορίες μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται έωλες... Τίποτα από όλα αυτά δεν πτόησαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους αλλά ούτε και το βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, που μάλιστα -σύμφωνα με τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που δημοσιεύονται από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»- πρότεινε το 2009 στους Αμερικανούς να εμφυτεύσουν ηλεκτρονικά τσιπάκια στους κρατούμενους της φυλακής του Γκουαντάναμο προτού τους αφήσουν ελεύθερους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ