Σάββατο 30 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Η θλίψη και η δύναμη της Πίνα Μπάους

Σκηνή από το «Cafe Muller»
Σκηνή από το «Cafe Muller»
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Χορού (29 Απρίλη), το Ινστιτούτο «Γκέτε» παρουσιάζει την Τρίτη 3 Μάη, στις 20.30, στην αίθουσα των εκδηλώσεών του (Ομήρου 14-16, τηλ. 210.3661.000), τρεις ταινίες από και με την Πίνα Μπάους (Pina Bausch). Είσοδος ελεύθερη. Πρόκειται για τις ταινίες: «Αναζητώντας το χορό - Το διαφορετικό Θέατρο της Pina Bausch» (1993, 29'). Ντοκιμαντέρ της Patricia Corboud. Ενα πορτρέτο της Pina Bausch και του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ (Wuppertal). Με σχόλια της Pina Bausch, αποσπάσματα από τις χορογραφίες της και αναλύσεις του κριτικού χορού Jochen Schmidt. Το ντοκιμαντέρ συνοψίζει τα 20 πρώτα χρόνια της πορείας της.

«Cafe Muller» (1978, 50'). Σκηνοθεσία: Pina Bausch. Κινηματογραφημένη παράσταση του Χοροθεάτρου του Wuppertal, σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά το 1978. Ισως σε κανένα άλλο έργο της να μην έχει εκφράσει με τόση θλίψη το θέμα που αποτελεί τον πυρήνα των χορογραφιών της: Την αναζήτηση ασφάλειας κι αγάπης. Ομως, στην ασταμάτητη κι επίμονη αυτή αναζήτηση δεν κρύβεται μόνον η θλίψη, αλλά και η δύναμη και η θέληση του ανθρώπου να μην παραιτηθεί, να μην αφήσει την απελπισία να τον βγάλει από το δρόμο της αναζήτησης. Οι άριες που διαλέγει η Pina Bausch προσδίδουν στο έργο μελαγχολική και ονειροφαντασιακή ατμόσφαιρα, καθώς εκφράζουν τον πόνο του χωρισμού, το πένθος και την απόγνωση.

«Η Ιεροτελεστία της Ανοιξης» (1978, 36'). Σκηνοθεσία: Pina Bausch, Pit Weyrich. Μουσική: Igor Strawinsky. Η «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Igor Strawinsky συγκαταλέγεται σ' εκείνα τα μουσικά έργα που μεταφέρονται χορογραφικά πολύ συχνά στη σκηνή. Η χορογραφία της Pina Bausch θεωρείται ως η πιο ριζοσπαστική και πιο συγκινητική που έχει γίνει ποτέ. Ακολουθώντας το βαθύ πιστεύω της χορογράφου - ότι χορός σημαίνει να φτάνεις στα όρια, είτε από χαρά είτε από πόνο, έτσι να που να γεννιέται κάτι νέο - οι χορευτές ερμηνεύουν το έργο σαν να χόρευαν για την ίδια τους τη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ