Σάββατο 30 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΠΕ - MOTOR OIL
Πολυεπίπεδη διείσδυση στον ενεργειακό τομέα

Από τα 4 διυλιστήρια της χώρας, τα 3 (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη) ανήκουν στα ΕΛΠΕ και το 1 (Αγιοι Θεόδωροι Κορινθίας) στην MOTOR OIL. Είναι όλες εκσυγχρονισμένες μονάδες που συγκαταλέγονται στα πιο σύνθετα διυλιστήρια της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΟΗ προβάλλει το 1 δισ. ευρώ επενδύσεων τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της. Οι εργασίες επέκτασης στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, θα τους δώσουν τη δυνατότητα παραγωγής πετρελαϊκών προϊόντων που πληρούν κάθε όρο της ΕΕ, ενισχύοντας και την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Σε επίπεδο εξαγωγών, τα ΕΛΠΕ κινούνται στο 20% της παραγωγής τους και η ΜΟΗ στο 40%. Με δική της εκτίμηση, πραγματοποιεί το 50% των εξαγωγών του κλάδου. Οι δυο μαζί ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα ένα σημαντικό μερίδιο πρατηρίων, που ξεπερνά το 50% των περίπου 7.000 που έχουν απομείνει μετά τα «λουκέτα» των 2 τελευταίων ετών. Φυσικά, έχουν παρουσία στα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα.

ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ έχουν συμμετοχή, άμεσα ή έμμεσα, σε πολλά επιχειρηματικά σχήματα. Επίσης, έχουν εμφανίσει σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό, ειδικά λίγο πριν δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίησή τους. Από το 1999 ο Ομιλος, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας ΕΛΠΕΤ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ, κατέχει πλειοψηφικό πακέτο στην OKTA AD SKOPJE, η οποία λειτουργεί το μοναδικό διυλιστήριο στην ΠΓΔΜ. Η δυναμικότητα του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ είναι 2,5 εκατ. τόνοι. O εφοδιασμός του με αργό γίνεται μέσω αγωγού από το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, έχουν δημιουργήσει θυγατρικές εταιρείες σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Γεωργία. Tα τρία διυλιστήρια Aσπροπύργου (πρώην Νιάρχου και μετέπειτα ΕΛΔΑ), Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και Θεσσαλονίκης (πρώην ESSO PAPPAS και μετέπειτα ΕΚΟ) διαθέτουν μαζί δεξαμενές αποθήκευσης 6,65 εκατ. μετρικών τόνων. Η ετήσια ονομαστική δυναμικότητά τους είναι 7,5 εκατ. τόνοι, 5 εκατ. τόνοι και 3,4 εκατ. τόνοι αργού, αντίστοιχα.

Σημαντική είναι η παρουσία των ΕΛΠΕ και στην εμπορία πετρελαιοειδών, με την ΕΚΟ να κατέχει τα πρωτεία από άποψη τζίρου. Παράλληλα, έχει εξαγοραστεί το δίκτυο της BP, που το λειτουργεί μέσω της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (6η στην κατάταξη βάσει στοιχείων του 2009). Ο Ομιλος συμμετέχει και στην ηλεκτροπαραγωγή συνεργαζόμενος με την ιταλική EDISON, στην εταιρεία ELPEDISON.

Το 2010, ο Ομιλος ΕΛΠΕ κατέγραψε καθαρά κέρδη 180 εκατ. ευρώ με αύξηση των πωλήσεων κατά 14%, στα 8,477 δισ. ευρώ από 7,424 δισ. ευρώ το 2009. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 16%, στα 501 εκατ. ευρώ από 433 εκατ. ευρώ.

MOTOR OIL

Βασική παραγωγική μονάδα της MOTOR OIL είναι το διυλιστήριο στους Αγίους Θεοδώρους, το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί σημαντικά. Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα ανέρχεται σε 7,2 εκατ. μετρικούς τόνους και διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 2,3 εκατ. κυβικών μέτρων.

Στην εταιρεία ανήκει και η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών AVIN OIL, που βρίσκεται μέσα στην πρώτη 6άδα των εταιρειών του κλάδου από άποψη τζίρου και κερδών. Εξαγόρασε, επίσης, την SHELL HELLAS AE (2η από άποψη τζίρου) και λειτουργεί το δίκτυό της μέσω της νέας εταιρείας CORAL, ενώ απέκτησε και την SHELL GAS.

Η εικόνα της συμπληρώνεται από πολλές συμμετοχές σε διάφορες εταιρείες άμεσα ή μέσω των AVIN και CORAL. Εχει το 92,06% της OFC Υπηρεσίας Αεροπορικού Καυσίμου AE. Με την SHELL συνεργάζονται (49% CORAL) στην SHELL & MOH ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ. Επιπρόσθετα, συμμετέχει με 16% στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ, μαζί με τα ΕΛΠΕ (50%).

Ο Ομιλος συμμετέχει (50%) στην «Μ & M» εταιρεία φυσικού αερίου σε συνεργασία με τον Ομιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Με τον ίδιο Ομιλο συνεργάζονται και στην ηλεκτροπαραγωγική ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER ΑΕ (35%). Στην ηλεκτροπαραγωγή συμμετέχει και αυτόνομα με κάποιες μικρότερες εταιρείες, ενώ έχει ένα πλήθος θυγατρικών εταιρειών μέσω της AVIN. Μια εταιρεία της στην Αλβανία τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης και μία στην Κύπρο έχει ιδρυθεί, αλλά δεν έχει δραστηριοποιηθεί ακόμη.

Το 2010 ο Ομιλος της MOTOR OIL είχε καθαρά κέρδη 131,1 εκατ. ευρώ, με αύξηση των πωλήσεων κατά ...57,01% στα περίπου 6,184 δισ. ευρώ από 3,939 δισ. ευρώ το 2009. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 237,540 εκατ. ευρώ από 212,116 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,99%.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ