Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ερχονται νέα πακέτα λιτότητας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Το πρόγραμμα του κόμματός του παρουσίασε χτες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζοζέ Σόκρατες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 5 Ιούνη. Με τον τίτλο «Υπερασπίζοντας την Πορτογαλία - Χτίζοντας το μέλλον», ο Σόκρατες παρουσίασε τις θέσεις στο Συνέδριο του κόμματος, που εναρμονίζονται με τους όρους του μνημονίου, υποστηρίζοντας πως η Πορτογαλία θα πρέπει να «βάλει μια τάξη» στα οικονομικά της, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οπως δήλωσε, θα υπάρξουν περικοπές των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ενα από τα βασικά μέτρα προβλέπει την κατάργηση «σχεδόν χιλίων ανώτερων θέσεων στο δημόσιο» και «τη συγχώνευση ή την κατάργηση περισσότερων από 60 δημόσιων φορέων», ενώ ο Σόκρατες υποσχέθηκε να τηρήσει «ένα απαιτητικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης (...) χωρίς να θέτουμε υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια του κράτους πρόνοιας».

Πάντως, τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και στην Ιρλανδία με αύξηση της φορολογίας και περικοπές των μισθών των εργαζομένων, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σόκρατες κατέρρευσε το Μάρτη, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των έκτακτων μέτρων λιτότητας που είχε προτείνει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις πρόωρες εκλογές, με αμφίρροπο το αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προηγείται. Ωστόσο, όποιο από τα δύο κόμματα τελικά βγει νικητής των εκλογών τα αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα καθώς οι κυρίαρχες δυνάμεις υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος, φυσικά, του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ