Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Με πόλεμο απελεί ο Μπασίρ εάν δεν πάρει το Αμπγέι...

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Με μη αναγνώριση του Νότιου Σουδάν όταν θα κηρύξει την ανεξαρτησία του στις αρχές του ερχόμενου Ιούλη απείλησε χτες ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την απόσπαση της πετρελαιοφόρας περιοχής Αμπγέι που βρίσκεται στα διοικητικά όρια μεταξύ βορρά και νότου.

Ο Μπασίρ μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στο Νότιο Κορντοφάν ισχυρίστηκε ότι το Αμπγέι «ανήκει στο βορρά» και ότι οποιαδήποτε απόπειρα να συμπεριληφθεί στο Νότιο Σουδάν θα απέχει ελάχιστα από αιτία πολέμου...«Το λέω και το επαναλαμβάνω για εκατομμυριοστή φορά: το Αμπγέι είναι βόρειο και θα παραμείνει στο βορρά».

Η εμπρηστική ομιλία Μπασίρ έγινε ενόψει των εκλογών της 2ας Μάη για την ανάδειξη κυβερνήτη στην περιοχή. Εκπρόσωπος του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος» (πρώην αντάρτες του νότου) εξέφρασε τη λύπη του για την ομιλία Μπασίρ χαρακτηρίζοντάς την με κήρυξη πολέμου και πρόσθεσε πως «ένας αρχηγός κράτους που ζητεί και κηρύττει τον πόλεμο θα έπρεπε πρώτα να τελειώσει εκείνον στο Νταρφούρ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ