Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
«Εγκαίνια» εκχώρησης με «σεισμικές» έρευνες

Πριν ακόμη θεσπιστεί το νέο πλαίσιο, προωθούνται αναθέσεις σε εταιρείες ερευνών - μεταπωλητές στοιχείων

Με αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες της έρευνας στο θαλάσσιο χώρο για υδρογονάνθρακες «εγκαινιάζει» η κυβέρνηση τη νέα φάση εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο, λίγο πριν ολοκληρώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση κρατικού φορέα εκχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. Οι σχετικές ανακοινώσεις επιλέχθηκε να γίνουν πρώτα σε στελέχη της ...νορβηγικής κυβέρνησης και των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας, με τους οποίους συναντήθηκε επί δύο μέρες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, μεταξύ 28 και 29 του Απρίλη.

Η διαδικασία ανάθεσης δραστηριοτήτων αναζήτησης με την υλοποίηση σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων» (Non-exclusive seismic surveys) θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Μάη. Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για μια «αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική» που εφαρμόζεται εκτεταμένα στην Ευρώπη και την Μεσόγειο. Οι εταιρείες που θα εμπλακούν έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα «πακέτα» δεδομένων από τις έρευνές τους σε πολλαπλούς πελάτες, επιμερίζοντας το κόστος (multi - client surveys). Το ελληνικό δημόσιο προσκαλεί και επιτρέπει τις έρευνες και αναμένει όφελος από την πώληση των αποτελεσμάτων τους! Θα υπάρξει διεθνής πρόσκληση, ενώ ήδη «σοβαρές» εταιρείες του κλάδου - σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου - έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός ενημέρωσε τους Νορβηγούς συνομιλητές του ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης, με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)». Θέμα ημερών είναι και η ολοκλήρωση του ΠΔ για το καταστατικό της εταιρείας. Στο σχέδιο νόμου, που θα προωθηθεί ξανά στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, περιλαμβάνεται και ο «εκσυγχρονισμός» του σχετικού ν.2289/1995 για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Παράλληλα «τρέχουν» η ανάπτυξη «Συστήματος Πληροφοριών» (MIS) για την αποθήκευση των υφιστάμενων στοιχείων των τελευταίων 30 ετών, η δημιουργία «Εθνικής Τράπεζας Δεδομένων» και η διαμόρφωση κανονισμών και οδηγιών εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (τεχνικών, περιβαλλοντικών, ασφάλειας εργαζομένων) στη βάση του νορβηγικού μοντέλου που εξετάζεται.

Εξάλλου, ο Γ. Μανιάτης ενημερώθηκε εκτενώς για το νορβηγικό μοντέλο, τόσο για την έρευνα, όσο και για τον κρατικό έλεγχο και παρακολούθηση, διαδικασίες διαβούλευσης με τοπικές κοινωνίες, το σύστημα φορολόγησης, τη διαχείριση των εσόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ