Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Μετά από ένα μήνα απουσίας, προήδρευσε σε υπουργικό συμβούλιο ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δίνοντας τέλος σε ένα ιδιότυπο εμπάργκο, που, όπως σχολίαζαν αναλυτές, είχε ξεκινήσει μετά από μια σφοδρή ρήξη στις σχέσεις του με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στο πλαίσιο της διαμάχης εξουσίας που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του καθεστώτος. Αφορμή στάθηκε η άρνηση του Χαμενεΐ να εγκρίνει την παραίτηση του υπουργού Πληροφοριών, την οποία είχε ζητήσει ο Αχμαντινετζάντ.

ΚΑΪΡΟ.-- Τη δημιουργία του κόμματος, υπό την επωνυμία «Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» ανακοίνωσε, χθες, η ισλαμική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η κατάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων εδρών, ακόμη και των μισών επί του συνόλου, στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβρη. Επικεφαλής τέθηκε ο Μουχάμαντ αλ Μούσρι, που δήλωσε πολλάκις ότι το κόμμα «θα είναι κοσμικό και όχι θεοκρατικό». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το αιγυπτιακό Σύνταγμα, το οποίο έχει αλλάξει ελάχιστα από την εποχή Μουμπάρακ, απαγορεύει την ύπαρξη κομμάτων σε βάση «θρησκευτική, ταξική ή περιφέρειας»!

ΜΑΝΑΜΑ.-- Την εξαφάνιση περίπου 50 ατόμων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι είχαν νοσηλεύσει αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές μέσα στα νοσοκομεία του εμιράτου, κατήγγειλαν, χθες, συγγενείς τους εκφράζοντας φόβους ότι οι αρχές του Μπαχρέιν έχουν εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον τους και ότι απειλείται και η ζωή τους.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ εισήχθη σε νοσοκομείο με πνευμονία και θα παραμείνει και για το λόγο αυτό ακύρωσε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Ρίο ντε Τζανέιρο την περασμένη Παρασκευή.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Απ' όταν η κυβέρνηση του Μεξικού κήρυξε το λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στα τέλη του 2006, ο αριθμός των θυμάτων από τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα ανήλθε στο ιστορικά κορυφαίο επίπεδο των 1.400 νεκρών τον Απρίλη. Συνολικά, έχουν δολοφονηθεί πάνω από 35.000 άνθρωποι, ενώ μόνο το 2010 δολοφονήθηκαν πάνω από 15.000 άνθρωποι.

ΟΤΑΒΑ.-- Στις κάλπες κλήθηκαν οι Καναδοί ψηφοφόροι για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές που κήρυξε ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ πριν από 37 μέρες. Προγνωστικά δεν υπάρχουν όσον αφορά την έκβασή τους, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο (Τετάρτη) στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, ενόψει της άφιξης του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ, μετά την καταδίκη του Κροάτη ε.α. στρατηγού Αντε Γκοτόβινα για εγκλήματα κατά των Σέρβων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Πάνω από 100 άτομα αγνοούνται, έπειτα από νέο ναυάγιο επιβατηγού σκάφους στον ποταμό Κανσάι νοτιοανατολικά της ΛΔ Κογκό.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 70 άτομα σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων μελών αγροτικών και κτηνοτροφικών κοινοτήτων στη νότια πολιτεία του Σουδάν, Τζόνγκλεϊ σχετικά με τον έλεγχο βοσκοτοπιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτικοί ελιγμοί με ανασχηματισμό και εκλογές το 2024 (2022-12-22 00:00:00.0)
Βουλευτικές εκλογές τριβών (2012-03-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-04-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-01-12 00:00:00.0)
Εργατικές κινητοποιήσεις (2009-10-14 00:00:00.0)
Ο Πρόεδρος ανησυχεί, ο λαός αντιτάσσεται... (2005-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ