Τετάρτη 4 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τεταμένη η κατάσταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μετά την Ντεράα στο νότο και στην πόλη Μπάνιγια, στα βορειοδυτικά, εισήλθαν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού χτες το μεσημέρι. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι έξοδοι της πόλης είχαν αποκλειστεί και ο στρατός προχωρούσε με στόχο να καταλάβει το κέντρο, ενώ παράλληλα γίνονταν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, όπως είχε αναφερθεί και στην Ντεράα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο έκκλησης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριζε ότι στις τελευταίες ημέρες στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έχουν εξαπολύσει οι αρχές, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι εκατοντάδες είναι αυτοί που αγνοούνται. Από την πλευρά τους, οι συριακές αρχές επανέλαβαν ότι θα χορηγηθεί αμνηστία σε όποιον πολίτη «παρασύρθηκε από τις τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», εφόσον παραδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός.

Για «αναγκαιότητα άμεσης επιβολής κυρώσεων» έκαναν λόγο, χτες, η γερμανική, η βρετανική, αλλά και η γαλλική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη καταστολή δεν αφήνει «άλλα περιθώρια αντίδρασης στην ΕΕ». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν επανήλθε, διεκδικώντας το γνωστό ρόλο της περιφερειακής δύναμης, να «καλέσει τον Ασαντ να τερματίσει την καταστολή και ν' ακούσει τους πολίτες». Στο ίδιο κλίμα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος εκτίμησε ότι αν ο Ασαντ επιμείνει στη βία, «δε θα μείνει για πολύ ακόμη στην εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ