Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Οδικός χάρτης» για την μετά Καντάφι εποχή από τους αντικαθεστωτικούς

TΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.--

Εναν «οδικό χάρτη» για την μετά Καντάφι εποχή έχει εκπονήσει το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος του οποίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ δεν παρέλειψε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Ομάδα Επαφής για το μηχανισμό οικονομικής υποστήριξής τους που εγκρίθηκε προχθές στη Ρώμη. Σύμφωνα με αυτόν τον «οδικό χάρτη», το Εθνικό Συμβούλιο, μετά την αποχώρηση Καντάφι από την εξουσία, επιδιώκει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν και τεχνοκράτες από το καθεστώς Καντάφι. Η κυβέρνηση αυτή θα επιβλέψει την εκπόνηση νέου Συντάγματος και θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή εκλογών, τις οποίες θα κληθεί να επιβλέψει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Τζιμπρίλ.

Η ανακοίνωση της σύστασης μηχανισμού οικονομικής στήριξης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε, για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες, ότι η απόφαση 1973 του ΟΗΕ δεν προβλέπει ούτε τη χρηματοδότηση των αντικαθεστωτικών και πολύ περισσότερο την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο λιβυκό έδαφος. Ο Λαβρόφ, ούτε τώρα, όμως, ξεκαθάρισε αν η Ρωσία σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας θέτοντας το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, δεν έγινε σαφές αν με τη ρωσική θέση συμφωνεί και η Κίνα, καθώς η συγκεκριμένη δήλωση έγινε μετά από συνάντηση του Λαβρόφ με τον Κινέζο ομόλογό του.

Στο μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κοινή συνεδρίαση των πρέσβεων των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και των 27 χωρών - μελών της ΕΕ. Η συνάντηση, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, είχε ως αντικείμενο «τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά δε λήφθηκε καμία συγκεκριμένη απόφαση».

Τέλος, η Γαλλία γνωστοποίησε ότι απελαύνει από τη χώρα 14 Λίβυους διπλωμάτες, οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε λακωνικά, «παραβιάζουν την απόφαση 1973 του ΟΗΕ περί προστασίας των Λιβύων αμάχων», χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ