Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αυτοκτονήστε, αντί ν' αγωνίζεστε»!
  • Αυτή ήταν η  υπόδειξη που έκανε  η πρόεδρος δικαστηρίου της Καρδίτσας στους 19 κατηγορούμενους αγωνιστές αγρότες επειδή συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις το 1995
  • Β. Μπούτας: Δε θ' αυτοκτονούμε, αλλά θα συνεχίζουμε τους αγώνες για το ψωμί μας και το δίκιο μας

Σε 20 μέρες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν χτες, στα δικαστήρια της Καρδίτσας, 19 αγρότες του νομού, επειδή συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι αγρότες καταδικάστηκαν με τη γνωστή κατηγορία «της παρακώλυσης των συγκοινωνιών» κατά τη διάρκεια αγροτικού συλλαλητηρίου, το Σεπτέμβρη του 1995 στην Καρδίτσα.

Και αυτή η καταδικαστική απόφαση - παρά και ενάντια στη νομοθετική ρύθμιση για παραγραφή των δήθεν αδικημάτων που φέρεται ότι διέπραξαν οι αγρότες μέχρι τις κινητοποιήσεις του 1997 - εντάσσεται στην κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης κατά της αγωνιζόμενης αγροτιάς, καθώς και όλων όσοι παλεύουν για την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι 19 αγρότες καταδικάστηκαν σε περίοδο όπου στην Καρδίτσα προετοιμάζονται νέες δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε πολλές από τις δίκες των αγροτών οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας δεν παρουσιάζονται στο δικαστήριο. Και σε όσες παρουσιάζονται είθισται να μην μπορούν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες - πολλές φορές είναι φανερό ότι λένε ψέματα - αφού στις διάφορες περιπτώσεις δεν ήταν καν εκεί, αλλά, απλώς, κλήθηκαν από την υπηρεσία τους να υποβάλουν μια μήνυση και στη συνέχεια να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Στη δίκη, όμως, που έγινε χτες στην Καρδίτσα, έγινε κάτι «περίεργο» και συνάμα σημαντικό. Ο αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, βρήκε το θάρρος να πει την αλήθεια. Συγκεκριμένα είπε προς το δικαστήριο, «δεν ήμουν εκεί, δεν είδα, δεν ξέρω». Αυτή η θαρραλέα απάντηση προκάλεσε την οργή της προέδρου κ. Κατσανεβάκη, η οποία τον επέπληξε με σκαιό τρόπο, λέγοντάς του ότι μετά απ' αυτά που είπε, οι κατηγορούμενοι μπορούν να ισχυριστούν ότι καταδικάστηκαν άδικα. Και του υπενθύμισε ότι «εμείς εδώ υπηρετούμε το κράτος». Φτάνοντας, δε, στα άκρα, τον κράτησε στο δικαστήριο μέχρι τέλους της δίκης με την απειλή ότι θα δικαζόταν για ψευδορκία.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ιδιαίτερα θετική ήταν η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας κ. Μιχαηλίδη, που εξήγησε τους τρόπους που «κινείται» η κοινωνία, για την πρόοδο της οποίας, όπως είπε, οι αγώνες είναι νομοτέλεια.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο του δικαστηρίου η τοποθέτηση της προέδρου της έδρας, κ. Κατσανεβάκη, η οποία, προκειμένου ν' απαντήσει σε κατηγορουμένους που έλεγαν ότι βγήκαν στους δρόμους διότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, είπε ότι όποιος αγρότης έχει πρόβλημα, μπορεί ν' αυτοκτονήσει, ή να κάψει το σπίτι του, αλλά όχι να αποκλείει τους δρόμους! Σε δήλωσή του στο «Ρ» για τη χτεσινή καταδικαστική απόφαση και για την τοποθέτηση της προέδρου του δικαστηρίου, ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας επισημαίνει: «Οι αγρότες δεν πρόκειται ν' αυτοκτονήσουν ή να κάψουν τα σπίτια τους, όπως τους παρότρυνε η πρόεδρος του δικαστηρίου, αλλά, όσο θα έχουν προβλήματα, θα συνεχίσουν ν' αγωνίζονται για το ψωμί τους και το δίκιο τους, για να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους. Θ' αγωνίζονται κόντρα και ενάντια στη λογική της παραίτησης και της ηττοπάθειας, υπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα έναντι των συμφερόντων των μονοπωλίων που τους εκμεταλλεύονται. Και η "λογική" της προέδρου του δικαστηρίου, που τους προέτρεψε ν' αυτοκτονήσουν, είναι που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτή τη "λογική" δεν πρόκειται ποτέ να τη δεχτούν οι αγρότες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες αγρότες δικάστηκαν και φέτος (2007-12-08 00:00:00.0)
Προσχηματικές διώξεις αγροτών (2002-02-10 00:00:00.0)
Στο κενό η προσπάθεια ποινικοποίησης (2001-06-12 00:00:00.0)
Η άγρια δικαστίνα... (2001-01-21 00:00:00.0)
Ακόμα 6 αγρότες σε δίκη (2000-05-26 00:00:00.0)
Δικάζεται τρίτη φορά ο Καλαμπόκας (1996-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ