Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Συνεδριάζουν υπό την απειλή οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ

Η πορεία του ευρώ στις διεθνείς αγορές, η προώθηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, που υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, η ενιαία χρηματοοικονομική αγορά, η φορολογική εναρμόνιση και οι οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, είναι τα βασικά θέματα που συζητούνται στις Βρυξέλλες. Χτες επρόκειτο να συνεδριάσει το Ευρωγκρούπ (συμμετέχουν οι 12 υπουργοί Οικονομικών των χωρών- μελών της ζώνης του ευρώ). Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η σύνοδος του ΕΚΟΦΙΝ (συμμετέχουν, εκτός των 12, και οι τρεις χώρες που δε συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή η Αγγλία, η Δανία και η Σουηδία). Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στις δύο παραπάνω συνεδριάσεις ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου.

Οπως προκύπτει και από το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης του Ευρωγκρούπ κυριαρχούσε το θέμα της ενίσχυσης του ευρώ στις διεθνείς αγορές, κάτι βέβαια που ωθεί το ευρωπαϊκό νόμισμα σε σύγκρουση με το αμερικανικό δολάριο. Η ανάκαμψη του ευρώ το τελευταίο διάστημα, ως προς το δολάριο, μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης της συναλλαγματικής του ισοτιμίας, έχει σταματήσει και το ευρώ έχει σταθεροποιηθεί στα 0,93-0,94 δολάρια. Στην ανακοπή της ανοδικής πορείας του ευρώ συνέβαλε και η απόφαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το παρεμβατικό της επιτόκιο στις αγορές χρήματος. Τα νέα, πάντως, από τις ΗΠΑ δεν είναι και τα πιο ευχάριστα, καθώς αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης και στασιμότητας. Οι εξελίξεις, άλλωστε, στην αμερικανική οικονομία περιέχονται στην ατζέντα των συζητήσεων του Ευρωγκρούπ.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδρίασε χτες, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 4,75%, ακολουθώντας - σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές - την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας».

Στο σημερινό πρόγραμμα του ΕΚΟΦΙΝ προβλέπεται η ανάλυση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας από την πλευρά της σουηδικής προεδρίας. Πρόκειται για την προώθηση ενός ανθυγιεινού πακέτου μέτρων, που - υποτίθεται - αφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού. Το δημογραφικό πρόβλημα χρησιμοποιείται σαν πολιορκητικός κριός από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις-μέλη για το ξεθεμελίωμα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ