Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ALSTOM
Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο της Πτολεμαΐδας

  Και φορολογικό σκάνδαλο με την πολυεθνική ALSTOM. Αυτή μαζί με μεικτές άλλες εταιρίες λυμαίνονται το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών αναθέσεων του δημοσίου

Και σε άλλα δημόσια έργα, πέραν της ΔΕΗ, φέρεται να έχει απλώσει τα πλοκάμια της η πολυεθνική ALSTOM, που ενέχεται στο σκάνδαλο της «αναβάθμισης» της Μονάδας 2 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της Πτολεμαΐδας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ρ», στην περίπτωση της εκτέλεσης του έργου από τη συγκεκριμένη εταιρία στην Πτολεμαΐδα, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις που υπήρξαν για τη ΔΕΗ, η όλη υπόθεση συνδέεται και με σκάνδαλο φοροδιαφυγής, αφού οι εκπρόσωποί της δεν έχουν πληρώσει τους σχετικούς φόρους.

Οπως αποκάλυψε την Τρίτη ο «Ρ», η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε το 1999 σε απευθείας ανάθεση της... αναβάθμισης της Μονάδας 2 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της Πτολεμαΐδας, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της στη βάση της χρησιμοποίησης του λιγνίτη. Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι η παράδοση του έργου καθυστέρησε και υπήρξε σημαντική υπέρβαση του προϋπολογισμού που είχε εγκριθεί, αποδείχτηκε ότι μετά την... αναβάθμιση, η Μονάδα 2 δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με καύση λιγνίτη, όπως γινόταν επί 35 χρόνια. Τώρα για τη λειτουργία του απαιτείται και η καύση πετρελαίου (1 τόνο ανά ώρα λειτουργίας της Μονάδας), με αποτέλεσμα πέραν όλων των άλλων και τη συνεχή οικονομική αφαίμαξη της ΔΕΗ. Ολα τα παραπάνω, τα επιβεβαίωσε και η διοίκηση της ΔΕΗ με επιστολή της προς το «Ρ».

Το «νέο» στοιχείο που φέρνει σήμερα στην επιφάνεια ο «Ριζοσπάστης», είναι η φορολογική ασυδοσία που προσφέρουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών στους ξένους οίκους που ξεκοκαλίζουν τα δημόσια έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από τις σχετικές μεθοδεύσεις που έγιναν από την πολυεθνική, σε συνεργασία προφανώς με Ελληνες συνεργάτες τους, η ALSTOM έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής από τους φόρους. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κάθε εταιρία ή κοινοπραξία που αναλαμβάνει κάποιο έργο, είναι υποχρεωμένη να πάρει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και να θεωρεί τα απαραίτητα Βιβλία και Στοιχεία του Φορολογικού Κώδικα, κάτι που για το έργο της Πτολεμαΐδας δεν έγινε. Πέραν τούτου οι εταιρίες αυτές, στις οποίες η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα διάφορες φοροαπαλλαγές, οφείλουν να πληρώνουν φόρους που υπολογίζονται με ευτελέστατους συντελεστές της τάξης του 3 και 4%. Ωστόσο, η ALSTOM σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ούτε καν αυτούς τους φόρους δεν έχει πληρώσει και οι οποίοι σε κάθε περίπτωση είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές!

Η ALSTOM ENERGY SYSTEMS SA, με μερικές ακόμα ομοειδείς πολυεθνικές εταιρίες, στην ουσία αποτελούν ένα όμιλο επιχειρήσεων που κάνουν από κοινού μπίζνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί με εταιρίες όπως η ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΗΛΕΚΤΡΙΚ (Αγγλίας), το ενεργειακό τμήμα της AEG (ΖΗΜΕΝΣ), την ΑΒΒ και ορισμένες άλλες, στην κυριολεξία αλωνίζουν και στη χώρα μας, έχοντας βάλει στο χέρι το σύνολο ουσιαστικά των ηλεκτρομηχανολογικών προγραμμάτων της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου, του Μετρό, του αεροδρομίου των Σπάτων κλπ.

Ο τρόπος που το ξένο κεφάλαιο λυμαίνεται τα δημόσια έργα στη χώρα - και όχι μόνο - αποδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θέλει την ελληνική οικονομία όχι μόνο να αποτελεί χρυσωρυχείο κερδών για τις πολυεθνικές, αλλά που θέλει να την έχει στο περιθώριο του καταμερισμού που επιβάλλει η διεθνής οικονομική ολιγαρχία, αποικιοκρατικά εξαρτώμενη από την τεχνογνωσία των πολυεθνικών και έρμαιο των σκοπιμοτήτων που αυτές εξυπηρετούν κάθε φορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ