Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εξορμήσεις στα σχολεία για την 9η Μάη

Με μαζικές εξορμήσεις οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ έξω από Γυμνάσια στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στους Αμπελόκηπους, στον Εύοσμο, στην Τούμπα, στην Καλαμαριά, ανέδειξαν την 9η Μάη Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης Των Λαών. Στις συζητήσεις με τους μαθητές και τους γονείς προβλήθηκε η συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού, η θυσία εκατομμυρίων Σοβιετικών αγωνιστών στην υπόθεση της νίκης απέναντι στο φασιστικό τέρας.

Οι Οργανώσεις διακίνησαν την ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ειδικά διαμορφωμένα για μικρές ηλικίες έντυπα, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, που είχε ιδιαίτερη απήχηση στους μαθητές.

Αυτό που κυριάρχησε ήταν η ανάγκη να γίνει γνώση του λαού κάθε ιστορικό δίδαγμα που αποκαλύπτει τη δύναμή του. Ενα τέτοιο παράδειγμα, αναφέρθηκε, ήταν η πάλη κατά του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο γεγονός ότι οι Σοβιετικοί πολίτες, που έδωσαν το αίμα τους στη μάχη, υπερασπίζονταν μια χώρα, όπου ο λαός της ήταν κυρίαρχος στον τόπο του, δεν θυσιάστηκαν για τους καπιταλιστές, αλλά για τη σοσιαλιστική πατρίδα.

Επίσης όπως φάνηκε από την εξέλιξη των συζητήσεων, οι μαθητές έχουν συνειδητοποιήσει την ιστορική διαστρέβλωση που επιχειρείται μέσα κι από τα σχολικά βιβλία, αλλά και η μεγάλη σημασία που έχει και η πάλη κατά του αντικομμουνισμού, κατά της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας για την οποία δουλεύουν οι πένες της πλουτοκρατίας.

Οπως τόνιζαν τα μέλη της ΚΝΕ, η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, εκτός των άλλων, είναι στο στόχαστρο των αστών να σβηστεί ως μέρα μνήμης και τιμής της θυσίας των λαών. Γι' αυτό το λόγο δε γράφεται στα σχολικά βιβλία, γίνεται προσπάθεια ν' αντικατασταθεί από τη «γιορτή των μονοπωλίων», να γιορτάζεται ως ημέρα της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ